10 saveta koji će roditeljima otvoriti oči

Bez obzira na to da li imate svoje dete ili tek planirate da postanete roditelj, pročitajte ove mudre reči.

Uroš Petrović poznat je kao pisac knjiga za decu i mlade koje „razmrdavaju vijuge“, Takođe, sa dr Rankom Rajovićem stvorio je NTC sistem učenja.

Posvećen je radu sa vaspitačima, nastavnicima i roditeljima na razvijanju talenata kod dece i poboljšanju pristupa obrazovanju, piše Family.rs

Evo nekoliko njegovih inspirativnijih misli koje mogu biti od koristi roditeljima i onima koji rade sa decom,  vaspitačima, učiteljima i nastavnicima:

1. Sve što uradite umesto svog deteta, uradili ste protiv njega.

2. Uvažavajte i podržavajte vaspitače i učitelje, oni utiru najvažnije staze!

3. Prezaštićivanje je direktno upereno protiv deteta, bomba sa odloženim ali dugoročnim dejstvom. Prepreke i problemi pokreću. Tamo gde je sve potaman, izostaju stimulansi za razvoj.

4. Ako pristupanje gradivu nije makar malo zanimljivo, obrazovanje se ne događa. U suprotnom, nema granice u tome šta, koliko brzo i uspešno dete može da savlada.

5. Dečja radoznalost je neograničeni izvor obnovljive energije. Da li umemo da je pridobijemo za željene ciljeve i tu moćnu silu iskoristimo za napredak?

6. Otkrivanje je važnije od otkrića. Trenutak otkrića pravog odgovora nije ni blizu toliko važan koliko put do njega.

7. Niko period do šeste godine života ne shvata primerenim za ozbiljno obrazovanje, a on je najvažniji. Tada se dete obrazuje kroz igru.

8. Kad utihne igra, sve ostalo izgubi boju. Mislim da onaj ko prestane da se igra, bilo da radi kao predsednik države ili šumar pripravnik, ima veliki problem.

9. Samo jedna vrsta inteligencije ne znači mnogo. Jako su važni i drugi vidovi inteligencije, a ima ih puno. Šta znači jedna savršeno naštimovana žica na gitari? Ako su ostale loše, akord će zvučati nesnosno.

10. Paradoksalno, u vreme ekspanzije 3D tehnologije, avanture odrastanja dece svode se sve više na 2D, na ekrane. Mi smo imali 3D detinjstvo, ekrani su tada bili sputani. Analogijom, možda je ovo danas sputano detinjstvo!

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама