3 najveće greške kod kupovine štikli

Štikle su instant podizačice stila.

Ova elegantna obuća u trenu će vašu figuru učiniti vizuelno vitkijom i ženstvenijom, ali jedino ako kupite pravi par cipela. Donosimo 3 najčešće greške kod kupovine štikli koje ne smijete da učinite.

1. Pogrešan kalup: Pronašli ste štikle iz snova, no kada ste ih obuli, noga vam se nije u potpunosti uklopila u kalup. Razlog je taj što kalup ne paše obliku vašeg stopala zbog čega veče u štiklama može da prođe u mukama. Ako vam stopalo nije potpuno ‘sjelo’ na dno cipele, odnosno ako srednji, povišeni dio stopala ne prijanja uz štiklu, nemojte ih kupovati. Kalup mora pratiti stopalo, inače u štiklama nećete dugo izdržati.

2. Jutarnji šoping: Kada se probudite, vaše tijelo je najsvježije, što se odnosi i na stopala. Ujutro je stopalo puno uže, a time i nešto manje. Tokom dana, u tijelu se nakuplja voda zbog čega se noga može značajno proširiti. Upravo ti dodatni milimetri su vrlo važni kod kupovine štikli. Kupite li knap cipele ujutro, postoji opasnost da vam popodne budu preuske, a ako ih budete nosili tokom cijele večeri, kada stopalo dodatno otekne, štikle će vas nažuljati i postaće neizdržive za nositi. Kod kupovine štikli, cipela bi trebalo da bude komotna, čak malo i velika, odnosno za pola broja veća.

3. Previsoka potpetica: Visoka potpetica izgleda vrlo elegantno. Međutim, ne dozvolite da vas ta elegancija namami na kupovinu, posebno ako štikle nosite vrlo rijetko. Naime, ako vaše stopalo nije naviknulto na vrlo strmi pad pod kojim noga stoji u štikli, nakon vrlo kratkog nošenja osjetićete bol u listovima i cijelom stopalu. Ako planirate cijelo veče da stojite u štiklama, radije odaberite štikle s nešto nižom, ali stabilnijom potpeticom u kojima ćete moći elegantnije da hodate. Maksimalna visina potpetice za početnike trebalo bi da bude od 7 do 10 centimetara.

kodex

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама