Ako ste se pitali na šta Bil Gejts troši novac, evo odgovora

Bogatstvo jednog od osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa procjenjeno je na oko 89 milijardi američkih dolara što ga čini jednim od najbogatijih ljudi svijeta.

Ako bi trošio milion dolara dnevno, trebalo bi da prođe 245 godina da bi potrošio posljednji dolar. Takođe, svake sekunde zaradi 250 dolara, što znači da dnevno prihoduje oko 20 miliona dolara, odnosno 7,8 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Gejts je 1975. godine pokrenuo Majkrosoft u saradnji sa Polom Alenom. U 31. godini bio je najmlađi milijarder na svijetu. S izdanjem Windows 95 1995. godine postao je najbogatijim čovjekom svijeta. Od tada se nalazi u samom vrhu Forbsove liste.

U dobrotvorne svrhe dao je 41,3 milijarde dolara. Sa suprugom i Vorenom Bafeton 2010. je osmislio i realizovao projekat “Zavjet dobročinitelja” (The Giving Pledge). Ko na njega pristane, obavezuje se da da pola svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Osim što mnogo ulaže u dobrotvorne svrhe, novac troši i za ispunjenje svojih prohtjeva. Na primjer, 1997. godine kupio mlazni avion vrijedan 21 miliona dolara. Tokom godina posjedovao je mnogo luksuznih automobila. U jednom od njih – Poršeu 911 – dobio je kaznu zbog prebrze vožnje.

Takođe raspolaže i velikom kolekciju umjetničkih djela. Za sliku Vinslova Homera je 1988. platio 36 miliona dolara, zatim za „Polo Crowd“ Džordža Belovsa 28 miliona dolara, “Rasadnik” Vilijama Merita Čejsa 10 miliona dolara, ‘Distant Thunder’ Andreva Vita 7 miliona dolara i knjigu Kodeka Lejkestera nevjerovatnih 30,8 miliona dolara.

Ta slika se nalazi u njegovom domu u Sijetlu, vrijednom 63 miliona dolara. Kuća ima 24 kupatila, šest kuhinja, dvoranu u koju staje 200 osoba, kućni bioskop i vještačko jezero sa ribama, piše Business Insider.

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама