Amerikanci popravljaju spomenike širom zemlje

 (foto;Beta/AP)

 

Na spomeniku borcima iz Prvog svjetskog rata na Roud Ajlendu više nema imena poginulih vojnika – bronzane ploče ukradene su prije nekoliko decenija.

Ulubljen je šlem na kipu vojnika iz Prvog svjetskog rata u Njujorku i nestala mu je puška. Drveni kundak puške na vrhu spomenika u državi Vašington je istrulio. Drveće koje je bilo spomen na vojnike iz Vorčestera, u Masačusetsu, osušilo se.

Ovogodišnja stota godišnjica stupanja Amerike u „Veliki rat“ (6. aprila 1917.) privukla je pažnju na stanje spomenika tadašnjim vojnicima i pokrenula napore da se poprave.Mnogi su zaboravljeni tokom vremena, ili niko nije preuzeo odgovornost za njihovo održavanje.

Na neke se pazilo, ali i njima trebaju popravke poslije toliko vremena.“Nekoliko je slučajeva vandalizma, ali, uopšte uzev, prošlo je mnogo vremena, a bilo je malo održavanja, i zaista niko nije obraćao mnogo pažnje“, rekao je Teo Majer, programski menadžer posebnog programa komemoracije stogodišnjice, „100 gradova – 100 spomenika“ (U.S. World War I Centennial Commission’s 100 Cities/100 Memorials).

„Nekako je taj rat ušao u našu ‘istorijsku nesvjesnost’, te i ti spomenici“, rekao je on.Odbor za stogodišnjicu, Vojni muzej Pricker i Biblioteka Čikaga pomažu lokalnim zajednicama da obnove i spasu propadanjasvoje spomenike. Krajem septembra, 50 zajednica je dobilo po 2.000 dolara, a još 50 će dobiti aprila iduće godine.

„To dugujemo veteranima Prvog svjetskog rata, a i da ih ne zaboravimo“, rekao je Kenet Klark, direktor Vojnog muzeja.

„Na nama je da ovo nasljeđe prenesemo dalje“, rekao je Klark. „To je odgovornost koju imamo kao građani ove velike zemlje“.Bronzane ploče s imenima su prije skoro 40 godina ukradene sa spomenika u Njuportu. „Zašto ih niko nije zamijenio? Ne znam. Apatija? Jednostavno ne razumijem“, rekao je Bob Kornet koji radi na projektu obnove.

Memorijal veteranima države Vašington iz Prvog svjetskog rata, u uglu jednog parka, postao je ružan jer mu nedostaje vrh, a sa stuba se oljuštila boja, rekao je veteran vojske Gordon Alešajr.

Sada spomenik ponovo farbaju, a napravljena je i bronzana puška umjesto drvene koja se raspala.“To je neprijatno“, rekao je Alešajr, koordinator popravke. „Udruženje veterana

Prvog svjetskog rata je mislilo da će se gradska uprava brinuti o tome, a grad je mislio da će se Udruženje pobrinuti, i na kraju niko ništa nije radio. Sada ćemo imati plan da obezbijedimo da ubuduće ne dopustimo propadanje spomenika“.

Prvih 50 spomenika odabranih za popravku je u 28 država i moraju biti završeni do stogodišnjice završetka rata, 11. novembra 2018, a do tada će biti izgrađen i novi, Državni spomenik Prvom svjetskom ratu u glavnom gradu, Vašingtonu.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама