Amfilohije ima svoju struju u SPC koja pokušava da skloni Irineja

foto: Slobodna Hercegovina

Tajni apel koji je mitropolit Amfilohije sastavio sa grupom vladika SPC samo još jedan pokazatelj nesvešteničkog već političkog ponašanja ovog crkvenog poglavara, piše Blic.

Mitropolit Amfilohije ima svoju struju unutar SPC, ali uprkos tome, uticaj nikada nije uspio da proširi toliko da bi bio izabran za patrijarha.

Kako saznaje „Blic”, pomenuta struja namjeravala je da ove jeseni sazove Sabor SPC na kojem bi se navodno razgovaralo o unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je nešto prije toga predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastavljena je peticija tim povodom, ali su taj dokument potpisala tek petorica vladika i svi su izvan Srbije.

Izvor “Blica” kaže da je ideja Sabora zapravo bila da se skloni patrijarh Irinej.

“Amfilohije je teško podnio što nije izabran za patrijarha kada su vladike dale podršku Irineju. Njegova struja sve vrijeme insistira na priči da je patrijarh star, da ne može da drži stvari pod kontrolom i da treba da bude penzionisan. Međutim, podršku za to nema”, navodi izvor ovog lista upoznat sa dešavanjima unutar SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastavio je apel za odbranu Kosova i Metohije. Dokument do kojeg je “Blic” došao liči na politički pamflet potpuno suprotan unutrašnjem dijalogu i politici o Kosovu za koju se zalaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da je posredi čist interes, a ne religiozni i nacionalni razlozi, vidi se, kako kaže sagovornik Blica i po Amfilohijevom djelovanju u svojoj mitropoliji. On, naime, gotovo i da ne kritikuje crnogorsko priznaje nezavisnog Kosova, a nema stav ni kada je riječ o ulasku Crne Gore u NATO.

Sagovornik „Blica” otkriva razloge za to.

“U Crnoj Gori trebalo je da bude usvojen zakon kojim se oduzima sva imovina SPC, što bi predstavljalo ozbiljan udarac. Tada je na razgovor kod Amfilohija došao emisar iz Ambasade SAD, kojeg nije primio mitropolit lično, već njegov najbliži saradnik. Američki izaslanik tražio je da se mitropolit ne miješa u priče o ulasku Crne Gore u NATO i da to nikako ne kritikuje, a da će Sjedinjene Države zauzvrat obezbijediti da pomenuti zakon ne bude usvojen”, priča izvor Blica upoznat sa detaljima sastanka.

Amerikanac nije dobio odgovor, ali se po ponašanju mitropolita može zaključiti da ga je prećutno prihvatio.

Struju oko mitropolita Amfilohija pogodilo je i to što je država rekla da će iz budžeta pomoći završetak radova na Hramu Svetog Save.

“Mnogo novca prošlo je kroz Hram. Do sada je pet puta mogao da se završi, ali zbog toga što nije bilo nikakve kontrole, radovi su i dalje aktuelni”, kaže sagovornik ovog lista.

cdm.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама