Aviokompanija uvela poseban jelovnik za smanjenje nervoze

Foto: Thinkstock

Britanska aviokompanija Monarch Airlines uvrstila je na meni tokom letenja posebnu vrstu hrane koja ima za cilj da pobošlja raspoloženje i smanji stres kod nervoznih putnika.

Monarch Airlines se udružila s profesorom Čarlsom Spensom sa Univerziteta Oksford kako bi napravila posebno dizajnirani jelovnik na kojem se nalaze namirnice koje mogu da utiču na raspoloženje putnika. Tako ova aviokompanija sada putnicima služi kolače od riže začinjene lavandom koji su odlični za opuštanje, zeleni čaj, mešavinu biljnog čaja, keks od morskih algi, peciva od umami testa i energetske pločice s umakom od pečuraka i paradajza.

Pored slanih jela, najdraža poslastica putnika s „mood food“ menija je crni sladoled koji, kako tvrde iz aviokompanije, odvraća pažnju putnika od stresnog letenja.

„Mnogi pri pomisli na sladoled, misle na hladna osveženja svetlijih boja, pa ih crna boja može odvratiti od haotičnog puta i u isto vreme i iznenaditi“, rekao je za Telegraph profesor Spens koji je dugo sarađivao s renomiranim kuvarom Hestonom Blumentalom.

Takođe su posebna i peciva od umami testa koja se služe putnicima tokom leta, a glavna svrha im je da umanje osećaj pritiska, suvog vazduha i buke mlaznog motora.

Pored menija „mood food“, ova aviokompanija u ponudi ima i mnoštvo druge hrane i grickalica poput raznih sendviča, pasti, tostova, žitarica…

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама