Beograd: Kiša skratila Paradu ponosa, „sljedeće godine u isto vrijeme“

Beogradska Parada ponosa pod sloganom „Za promjenu“ održana je šetnjom učesnika od Cvetnog trga do Trga republike, a kolonu je predvodila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Paradu je otvorila počasna kuma, Jelena Karleuša, a potom je krenula šetnja Ulicom kralja Milana, Terazijama, Kolarčevom do Trga republike. Kolona se kretala iza kamiona sa kojeg se čula muzika, učesnici su nosili šarene balone, zastave duginih boja, a atmosfera je bila kao na zabavi. Građani su nosili transparente na kojima piše: „Za promjenu“ i „Na Prajd se dolazi, na Prajd se ne poziva“.

Poslije zvaničnog završetka Parade ponosa, učesnici su namjeravali da ostanu još na Trgu republike uz muziku, ali je počela jaka kiša.

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić najavio je da će Parada naredne godine biti održana u istoj sedmici, između 10. i 16. septembra i da očekuje još veći broj učesnika.

Na ulicama je bilo pojačano prisustvo uniformisane policije, kao i vozila i opreme Žandarmerije, ali svakako dva ili tri puta manje nego na prošlogodišnjoj Paradi ponosa.

Nešto prije 12 časova Paradi su se kod Cvetnog trga pridružili premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i ministri Zoran Đorđević i Branko Ružić, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije rekao je neće učestvovati.

„Na Vukovom saboru u Tršiću u ovom trenutku je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i deo ministara, a ja i deo ministara smo ovde. I sve je to Srbija“, rekla je Ana Brnabić.

Paradi su prisustvovali i predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, njemački ambasador Aksel Ditman, britanski ambasador Denis Kif, šef kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo, jedna od osnivača Pokreta slobodnih građana Aida Ćorović, dramaturškinja Biljana Srbljanović, LGBT aktivista Predrag Azdejković, predstavnik „Jukoma“ Milan Antonijević

Poruke aktivista i organizatora su da bi Parada trebalo, između ostalog, da doprinese tome da se predstavnici LGBTI zajednice osjećaju prihvaćenim, slobodnim i bezbjednim na ulicama svog grada, da ih podstakne da se deklarišu kao LGBTI, i da oni koji to još nisu učinili to priznaju i objasne svojim porodicama.

„Kuma“ Parade ponosa Jelena Karleuša poslala je „poruku ljubavi i mira“, rekavši da „nijedan bog ne može da ima ništa protiv ljudi koji mirno šetaju ulicama sa šarenim zastavicama“. Dodala je da je obaveza svih javnih ličnosti da se bore za ljudska prava, jer se njihova riječ čuje i ima uticaj.

– Ja sam i svoju decu naučila da vole i da to što mama piše levom rukom, ne treba da bude problem, već da je ona samo drugačija – rekla je Karleuša.

Njoj je poklonjen ljubičasti tanjirić s porukom „Kuma nije dugme“.

Nekoliko desetina građana okupilo se u Bulevaru kralja Aleksandra kod Crkve Svetog Marka na protestu protiv Parade. Oni su nosili ruske zastave i crkvenu ikonografiju, a prisustan je bio veliki broj policajaca.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама