Biti vojnik CG čast i izazov za mlade

Častan, odgovoran, siguran, ali i pun izazova, vojni poziv je odlična prilika za mlade koji žele da grade karijeru štiteći svoju zemlju, ali i mir u svijetu kroz brojne misije. Kako je kazao za Portal RTCG generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihailo Volkov, vojno obrazovanje i usavršavanje je besplatno, a mogućnosti za napredovanje su brojne.

„Politika Ministarstva je da se kroz promovisanje stalnog usavršavanja, učenja i upravljanja pojedinačnim karijernim razvojem, stvaraju uslovi da te razvojne mogućnosti budu dostupne svim zaposlenima. Takođe, da budu usklađene, kako sa potrebama službe, tako i pojedinačnim rezultatima rada, profesionalnim kompetencijama i ličnim ambicijama. Tako se dugoročno obezbjeđuje napredovanje u karijeri najsposobnijih kadrova, njihovo zadržavanje u sistemu i motivacija za svakog zaposlenog koji profesionalno i stručno obavlja zadatke i ima aspiracije da izgrađuje svoju karijeru“, poručio je Volkov.

Vojska stalno usavršava svoj kadarVojska stalno usavršava svoj kadar

On je kazao da je prednost vojne profesije što mladima obezbjeđuje siguran, a izazovan, posao i karijerni razvoj kroz besplatno obrazovanje i usavršavanje, u koje Ministarstvo mnogo investira.

Vojnici učestvuju u misijama širom svijetaVojnici učestvuju u misijama širom svijeta

„Mogućnosti usavršavanja i obuka su brojne zahvaljujući podršci partnerskih zemalja i razvoju novih operativnih sposobnosti, učešćem u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Takođe, Ministarstvo puno radi na unapređenju personalne podrške zaposlenima kroz različite mjere kao što su poboljšanje uslova rada, rješavanje stambenih pitanja u skladu sa mogućnostima, kroz adekvatne motivacione mjere zasnovane na radnoj uspješnosti, osiguranje života i zdravlja zaposlenih, stvaranje povoljne radne atmosfere kroz poštovanje etičkih principa u odnosima između zaposlenih“, objasnioje Volkov, naglasivši da profesionalni vojnici imaju određena materijalna prava, koja nemaju drugi zaposleni u javnom sektoru.

Najsposobniji se motivišu za nastavak karijereNajsposobniji se motivišu za nastavak karijere

Vojska ulaže u karijeru mladih

Direktor direktorata za ljudske resurse  kazao je da se Vojska Crne Gore mladima približava kroz kvalitetno informisanje o njenoj ustavnoj ulozi.

Vojničkom pozivu ne fali izazovaVojničkom pozivu ne fali izazova

„Kroz promovisanje obrazovanja na inostranim vojnim akademijama gdje mladi ljudi stiču najbolja vojno-stručna znanja i nakon završetka obrazovanja primaju se u službu u Vojsci u početnom činu oficira. Takođe, afirmacija Vojske, kao organizacije u kojoj zaposleni mogu graditi uspješnu karijeru kroz stalno investiranje u njihovo stručno usavršavanje, razvoj i napredovanje kako bi maksimalno ostvarili svoj profesionalni potencijal, jedan je od ključnih elemenata za privlačenje mladih kvalitetnih kadrova“, rekao je on.

Volkov je poručio da se, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, Vojska približava i djeci predškolskog uzrasta na njima primjeren način, kroz naglašavanje civilne i humane uloge, ali i da je vrlo značajno uključivanje NVO sektora.

Čast je biti vojnik svoje zemljeČast je biti vojnik svoje zemlje

Ogromno interesovanje za Vojni kamp za mlade

Istakao je da se kao vrlo uspješan promotivni mehanizam pokazao Vojni kamp za mlade, koji je počeo da se organizuje prošle godine.

„Cilj kampa je i približavanje Vojske mladim ljudima, kroz sticanje jedinstvenog iskustva boravkom u jedinicama Vojske, gdje se upoznaju sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci, i gdje kroz vojnu obuku, sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne aktivnosti i druženje, razvijaju timski duh, disciplinu i liderske sposobnosti. Namjera je i da se srednjoškolcima, učenicima prvenstveno trećeg i četvrtog razreda, približi vojni poziv i prednosti koje on pruža, u smislu obrazovanja i usavršavanja, sigurnosti posla i razvoja karijera“, kazao je direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane.

Zmije na meniju, aplinizam, vježbe - Vojni kamp za mlade (foto: MOD)Zmije na meniju, aplinizam, vježbe – Vojni kamp za mlade (foto: MOD)

On je istakao da žali što nijesu mogli izaći u susret svim srednjoškolcima zainteresovanim za kamp, jer je interesovanje bilo ogromno, a broj učesnika ograničen.

„Napominjem da je selekcija učesnika Vojnog kampa izvršena od strane deset izabranih škola iz svih crnogorskih regija.

Brojni zainteresovani srednjškolci su se putem mejlova i društvenih mreža obratili Ministarstvu i iskazali želju da budu učesnici Ljetnjeg vojnog kampa“, objasnio je Volkov.

„Bitno je povećan broj sadržaja praktične obuke u odnosu na prethodnu godinu“

Vojnici uče srednjoškolce topografiji, logoravanju, alpinizmu…

Napomenuo je da će u Kampu mladi učiti topografiju, orijentiring, rukovanje naoružanjem i gađanje, logorovanje, obuku na brzim vodama, sanitetsku obuku i alpinističku obuku.

„Bitno je povećan broj sadržaja praktične obuke u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, određene obuke su unaprijeđene na osnovu naučenih lekcija iz prethodno organizovanog kampa i analize upitnika koji su popunjavali učesnici i iskazivali kako pohvale tako i kritike. Unaprijeđena je saradnja sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom sporta, nevladinim organizacijama i međunarodnim partnerima. Za najbolje učesnike kampa obezbijediće se posjeta centrima za obuku kadeta u Velikoj Britaniji i učešće na Ljetnjoj školi `Planeta u tvojim rukama`, na Ivanovim koritima“, rekao je Volkov.

Druženje uz logorsku vatru u Vojnom kampu za mlade (foto: MOD)Druženje uz logorsku vatru u Vojnom kampu za mlade (foto: MOD)

Dobra saradnja s NVO

On se osvrnuo i na saradnju sa NVO sektorom, rekavši da je Ministarstvo odbrane iniciralo održavanje kvartalnih konsultativnih sastanaka sa nevladinim organizacijama, čije je područje djelovanja izrada i implementacija projekata i programa koji su namijenjeni mladima.

„Svrha sastanaka je razmjena mišljenja, prijedloga i sugestija i zajedničkog djelovanja u kreiranju politika koje će mladima približiti kako ulogu i značaj Vojske Crne Gore u sistemu odbrane i bezbjednosti, tako i sve mogućnosti i prednosti vojnog poziva. Konkretno, kada je u pitanju Ljetnji vojni kamp, na konsultativnom sastanku koji je održan krajem maja, dogovoreno je učešće PRONE i Balonarskog kluba, koji će se svojim aktivnostima predstaviti učesnicima Kampa. Takođe, moram istaći veoma dobru saradnju sa NVO u oblasti implementacije politika rodne ravnopravnosti“, poručio je Volkov.

„Udružimo potencijale“

Objasnio je da je Ministarstvo veoma angažovano na proširenju saradnje sa NVO koje se bave mladima, te da je u planu da se ove godine objavi javni poziv nevladinim organizacijama za dostavljanje predloga projekata na temu „Vojska Crne Gore i mladi – udružimo potencijale“.

Na Vojnom kampu se uči i rukovanje vazdušnom puškom (foto: MOD)Na Vojnom kampu se uči i rukovanje vazdušnom puškom (foto: MOD)

„Već smo imali konsultativni sastanak sa predstavnicima petnaest nevladinih organizacija, nakon kojeg je uslijedio poziv za prijedlog njihovog predstavnika za člana Komisije koja će izabrati najbolja projektna rješenja, čije će finansiranje obezbijediti Ministarstvo.  Cilj tog projekta je da se mladima približi uloga i značaj Vojske Crne Gore i vojnog poziva i da se povratno dobiju smjernice kako bi se kreirale i unaprijedile politike djelovanja ka navedenoj populaciji.  Naravno, ima još dosta prostora za jačanje te saradnje u oblasti ljudskih resursa“, kazao je direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane.

Istakao je da taj resor prepoznaje NVO kao efikasan mehanizam za ostvarenje različitih ciljeva društvenog razvoja, jer ima stručni potencijal i svojim projektnim idejama koje bi povezivale Vojsku Crne Gore i mlade, može da da veliki doprinos afirmaciji Vojske i vojnog poziva.

Brojne karijerne mogućnosti u VojsciBrojne karijerne mogućnosti u Vojsci

„Naš zadatak je da prepoznamo taj potencijal i da ga udruženi, na principima partnerstva i transparentnosti, stavimo u funkciju ostvarenja naših strateških ciljeva, a strateški cilj je svakako jačanje imidža Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, odnosno promocija vojnog poziva među mlađom populacijom“, kazao je Volkov.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама