BMW otkrio novi X5 (FOTO)

Nemački proizvođač objavio je fotografije i tehničke detalje nove, četvrte generacije X5, koja u prodajne salone stiže na jesen.

BMW je u maju objavio „tizer“ video u kome je najavio novi X5, a već početkom juna stižu i zvanične fotografije i specifikacije ovog SUV vozila.

Prethodna, treća generacija proizvodila se svega 5 godina, odnosno dve godine kraće od prve i druge generacije koje su na tržištu opstajale po 7 godina, a u odnosu na prethodnika, novi X5 porastao je u dužinu za 36 mm, u širinu za 66 mm, dok je auto sada viši za 19 mm.

SUV ima i prostraniju putničku kabinu, s obzirom da je međuosovinsko rastojanje sada veće za 42 mm nego na odlazećem X5.

Pogledajte video:

Nemački proizvođač odlučio se za evolutivni dizajn spoljašnjosti, ali automobil ima robustniji izgled u poređenju sa aktuelnim BMW-om X5.

Maska hladnjaka je primetno veća nego pre, adaptivni LED farovi sada su standard na BMW-ovom SUV-u, a dostupni su i opcioni laserski farovi.

Vrata prtljažnika konstruisana su iz dva dela – uobičajeni gornji, za manje i lakše stvari, i donji koji se spušta nadole i omogućava utovar kabastih predmeta.

Komandna tabla potpuno je digitalizovana i sadrži dva velika 12,3 inčna displeja – prvi ispred vozača menja klasične analogne instrumente, a drugi, centralno postavljeni opslužuje multimedijalni sistem automobila.

Prednja sedišta standardno imaju funkciju grejanja i elektropodešavanja, dok su ventilacija i masažer dostupni kao opcija.

Među bogatom dodatnom opremom je i premijum Bowers & Wilkins audio sistem od 1.500 vati, sa 20 zvučnika.

BMW će i u novoj generaciji X5 od decembra ponuditi doplatnu opciju trećeg reda sedišta. U verziji sa 3 reda sedišta, drugi red će moći da se pomera pomoću električnih komandi, kako bi se napravilo mesta za ulazak putnika u treći red.

Novi X5 ima prtljažnik koji u standardnoj konfuguraciji sa dva reda sedišta ima 645 litara, a obaranjem naslona povećava se na maksimalnih 1.860 litara.

U početku će kupcima širom sveta biti dostupna četiri motora – dva benzinca i dva dizelaša.

Osnovnu benzinsku varijantu činiće turbo punjeni 3.0 litarski redni šestocilindraš koji proizvodi 340 ks (250 kW) i 450 Nm.

Opremljen ovim agregatom, X5 će iz stanja mirovanja do stotke ubrzavati za 5,5 s, a maksimalna brzina iznosi 243 km/h.

Kupcima koji žele još snažniji motor, na raspolaganju je X5 xDrive50i pogonjen twin-turbo 4.4 V8 jedinicom sa 462 ks (350 kW) i 650 Nm. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za samo 4,7 s, a maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

BMW je saopštio da ova verzija neće biti dostupna na evropskom tržištu.

Uprkos aktuelnim kontorverzama oko dizel motora, BMW je zadržao u ponudi dva takva agregata, prevashodno zbog kupaca u Evropi.

Bazični, 3.0 litarski turbo punjeni šestocilindraš isporučuje 265 ks (195 kW) i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Najmoćnija verzija na evropskom tržištu, do pojave novog X5 M, biće X5 M50d opremljen 3.0 litarskim šestocilindričnim dizel motorom sa 4 turbo punjača.

Maksimalna snaga motora je 400 ks (294 kW), a najveći obrtni moment 760 Nm. BMW X5 M50d od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,2 s, pre nego što dostigne maksimalnih 250 km/h.

Svi motori upareni su sa osmobrzinskim automatskim menjačem. BMW će ponudi novog X5 kasnije upotpuniti još nekim varijantama, uključujući plug-in hibrid i pomenuti X5 M.

Nemački proizvođač ponudiće kupcima opciono adaptivno M Professional ogibljenje koje uključuje i upravljanje na sva četiri točka, ali i doplatni sistem vazdušnog oslanjanja, koji omogućava podešavanje visine vešanja u rasponu od 40-ak mm.

Među mnogobrojnim sistemima asistencije koje nudi novi X5 su upozorenje na pojavu drugih vozila u mrtvom uglu, upozorenje na nehotično napuštanje saobraćajne trake kojom se vozilo kreće, alarmiranje vozača u slučaju opasnosti od frontalnog i sudara otpozadi, sistem za detekciju pešaka na putu i kao i tehnologija za sprečavanje sudara u uslovima gradske vožnje.

Na raspolaganju je i opcioni polu-autopilot, Active Driving Assistant Professional, koji obuhvata asistenciju prilikom kretanja u gradskim gužvama u režimu stani-kreni vožnje, tehnologiju održavanja vozila u okvirima saobraćajne trake i sistem za izbegavanje sudara sa automatskom asistencijom upravljanja vozilom.

Svetska sajamska premijera novog BMW-a X5 održaće se na auto-salonu u Parizu, u oktobru, a cene će bit poznate uoči početka prodaje.

.

b92.rshttp://b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама