Britanija će dozvoliti testove vozila sa auto-pilotom

Britanska vlada omogućiće da se na javnim putevima u toj zemlji vrše probne vožnje samovozećih automobila, kako bi se ubrzao razvoj ove tehnologije i da bi se takva vozila što pre pojavila na tržištu, piše Blumberg.

Vlasti su odlučile da ukinu zakonske odredbe koje su do sada zabranjivale vožnju automobilima sa auto-pilotom po javnim saobraćajnicama Tako će se prototipovi automobila „bez vozača“ pojaviti na lokalnim putevima do kraja 2016. dok će se testiranja na autoputevima obavljati od 2017. godine.

„U vreme velike ekonomske neizvesnosti na globalnom nivou, Britanija mora da do donese hrabre odluke sada, kako bi osigurala vodeću ulogu u budućnosti, kada su u pitanju nove tehnologije“ izjavio je tim povodom ministar finansija Džordž Ozborn.

„Automobili ‘bez vozača’ mogli bi da predstavljaju najznačajniji prodor na polju transporta još od izuma motora sa unutrašnjim sagorevanjem“, objašnjava Ozborn.

Odluka da se dozvoli testiranje na javnim saobraćajnicama, najviše će obradovati kompanije kao što su Jaguar Landa Rover i Nissan, koje imaju pogone na britanskom tlu, a koje su već pokazale posvećenost razvoju tehnologije samovozećih automobila. Testove vozila sa auto-pilotom ranije su dozvolile pojedeni savezne države u SAD i Nemačka.

I dok pojedini proizvođači automobila na tržištu već nude sisteme koji imaju neke funkcije auto-pilota, samovozeći automobili očekuju se u prodaji tek krajem ove dekade.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама