Budimpešta je moderan, istorijski i grad kulture

Budimpešta, grad na obalama Dunava predstavlja jedinstven spoj urbanog centra bogate istorije, kulture i tradicije, ali i modernog grada koji turistima nudi brojne mogućnosti.

U Budimpešti još uvek traje jedinstvena praznična atmosfera, i to sve do polovine februara. Nakon Božića i nove godine Budimpešta nastavlja sa zanimljivim prazničnim raspoloženjem, uz organizaciju brojnih festivala hrane, što je turistima uvek privlačno.

Povoljan geografski položaj i razgranata mreža puteva omogućili su Budimpešti da bude poželjna destinacija tokom cele godine.

Za turiste je to privlačan grad i zbog burne istorije i ostataka prošlosti koji se mogu videti i danas. Bogata istorija seže do rimskog perioda, kada je područje današnje Budimpešte bilo aktivno urbano područje. Tokom srednjeg veka Mađarska je bila jedna od najznačajnijih evropskih kraljevina, koja je politički značaj izgubila Osmanskim osvajanjem.

Budimpešta je nastala spajanjem, nekada odvojenih delova Budima i Pešte, da bi u 19. veku došlo do administrativnog spajanja. Ipak, svaki deo zadržao je do danas neke karakteristične osobenosti, pa Budim ima više srednjovekovnog duha, dok je Pešta modernija, sa dugim bulevarima i naseljima.

Danas kao jedinstveno urbano područje Budimpešta nudi sve što turista može da poželi. Od pristupačnih apartmana za smeštaj, preko jedinstvenih istorijskih detalja, poput tvrđava i brojnih drugih spomenika istorije, zatim muzeja, jedinstvene hrane, kulturne tradicije i još mnogo toga.

Među znamenitostima treba izdvojiti baziliku svetog Stefana u koju može stati čak 8.000 vernika. Jedan od najprepoznatljivijih simbola je i lančani most između Budima i Pešte. Jedan od simbola je i zgrada mađarskog parlamenta, koji je treći po veličini parlament u svetu i drugi u Evropi.

Jedno od mesta sa najljepšim pogledom u Budimpešti je poznata „Ribarska tvrđava“, koja se sastoji od sedam tornjeva. Svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo u Mađarsku krajem 9. veka i koja su zapravo stvorila mađarski narod.

Neizostavna destinacija za turiste u Budimpešti je i Trg heroja, koji se često naziva i „Avenija kulture“, zbog brojnih kulturnih znamenitosti koje se nalaze u blizini, među kojima je i Opera.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама