Buduće generacije pasa biće sve pametnije

Naši četvoronožni prijatelji daleko su pametniji nego što mi to zapravo mislimo, tvrde naučnici. Rezultati nove studije pokazuju da je sposobnost pasa da instinktivno predvide želje i reakcije ljudi sve veća.

Psi mogu da predvide i razumeju ljudsko ponašanje bolje nego ikada, tvrde britanski naučnici sa Abertej Univerziteta u Dandiju, sugerišući da budućim generacijama možda neće biti potrebna nikakva obuka.

Hiljadu godina druženja sa ljudima imalo je izuzetan uticaj na razvoj kognitivih sposobnosti pasa. Kroz proces pripitomljavanja psi su prihvatili ljude kao „socijalne partnere“, pa samim tim veoma dobro reaguju na naše ponašanje.

Tim evolutivnih biologa analizirao je ponašanje 24 psa – od dobro dresiranih, do onih bez imalo dresure. Primećeno je da nema razlike između dresiranih i nedresiranih pasa prilikom shvatanja i obavljanja jednostavnih neverbalnih komandi, kao što su pokazivanje prstom i klimanje glavom.

Razlika je primećena jedino u zavisnosti da li psu poznata osoba zadaje neverbalnu komadu.

– Međusobnim upoznavanjem, psi pokazuju sve veću pažnju čoveku, što bi moglo da znači da će sa daljim zbližavanjem oni biti u stanju da efikasnije ‘pročitaju’, pa čak i predvide ljudsko ponašanje. – objasnila je istraživačica Kler Kaningem.

Ako se ovakve sposobnosti mogu preneti sa jedne generacije na drugu, vremenom će naši mezimci postajati sve “pametniji” i bolje će predviđati naše ponašanje. Zaključak studije jeste da kognitivni razvoj pasa zavisi od njihovog DNK, a ne od obuke.

Možda jednoga dana nećemo više morati da dresiramo naše pse, ko zna..

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама