Čak 222 pregleda pogrešno zakazana

 (Foto: rtcg.me) Arhiva

U Centru za nuklearnu medicinu Kliničkog centra od stupanja na snagu elektronskog zakazivanja 222 pacijenta pogrešno su zakazana, a 169 se nije pojavilo u odgovarajućem terminu, kazao je za Pobjedu načelnik ovog Centra dr Mlađen Obradović.

Prema njegovim riječima, sve to proizvelo je velike troškove jer je pripremljeni materijal za obradu pacijenata u najvećem broju propao, odnosno nije mogao biti iskorišćen.

Obradović upozorava da je elektronsko zakazivanje u oblasti nuklearne medicine uvedeno ad hok, te da je osim uvećanih troškova dovelo i do većeg čekanja nego što je to bilo ranije.

„Kada je u pitanju nuklearna medicina, elektronsko zakazivanje ne funkcioniše ni u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji … i to zbog brojnih specifičnosti. Za pacijente koji se prijave na scintigrafiju vode se spiskovi. I mi smo ih ranije pravili u zavisnosti od toga koja je metoda prioritetnija, gdje su veće gužve i gdje imamo više materijala koji se može iskoristiti. Na taj način smo maksimalno štedjeli na materijalu i prema mom mišljenju bolje raspoređivali metode“, kazao je Obradović.

On objašnjava da 14 metoda rade samo na jednom aparatu, te da zbog toga moraju napraviti dobar plan gdje će što da urade, jer u toku jednog generatora (neophodnog materijala) koji im traje dvije sedmice imaju deset radnih dana.

„Ranije smo u slučaju da smo planirali da radimo recimo scintigrafiju pluća a ne pojavi se dovoljno tih pacijenata imali mogućnost da to promijenimo i da radimo neku drugu metodu – na primjer štitne žlijezde. Sada to ne postoji, jer moramo da dostavimo plan rada mjesec dana unarijed kako bi se elektronski zakazalo iako ne možemo sada da znamo gdje će biti najveća frekvenca pacijenata“, naveo je Obradović.

Kako kaže jedan materijal koriste uglavnom za šest pacijenata, a sada ako se pojavi jedan za scintigrafiju pluća oni ga moraju iskoristiti samo za njega što pravi velike troškove. Uprkos svim poteškoćama koje im je napravio novi sistem zakazivanja, Obradović kaže da zahvaljujući velikim naporima osoblja nekakao uspijevaju da funkcionišu.

„Nijesmo negativno nastrojeni prema elektronskom zakazivanju, ali smatramo da nije dobar u ovoj oblasti, jer ambulanta nuklearne medicine nije isto što i ona za kožne bolesti“, rekao je Obradović, naglasivši da ih niko prije uvođenja ovog sistema nije kontaktirao da vidi koje su njihove potrebe.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама