Carine i Mitropolija grade hotel u Kumboru

Foto: MONDO/Dragana Todorović

Kompanija Carine i Crkvena opština (CO) Kumbor Mitropolije crnogorsko-primorske gradiće hotel na mjestu vikend naselja Šumadija.

Plac od dvije hiljade kvadrata je u vlasništvu CO Kumbor, a graniči se sa parcelom Carina, pa su vlasnici zemljišta potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji i zakupu, piše Pobjeda.

Vijest o gradnji hotela je neprijatno iznenadila vlasnike kamp kućica, od kojih većina već pet decenija iznajmljuje zemljište Mitropolije.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, rok za iseljenje je mijenjan nekoliko puta i sada je 15. jul.

Iz Mitropolije crnogorsko – primorske objasnili su da većina zakupaca ima parcele od 60 do70 kvadrata, sa montažnim kućicama površine od 15 do 20 kvadrata, a zakup su plaćali 300 eura godišnje.

Ugovori sa zakupcima su produžavani na različite periode, a ugovor iz 2004. , koji je predviđao renoviranje dotrajalih kamp kućica, produžen je na deset godina.

“U posljednje tri do četiri godine ugovori su produžavani na po godinu ili dvije, jer je Crkvena opština duže vrijeme imala najavu od nadležnih da je prostornim planom taj prostor namijenjen za izgradnju turističkih sadržaja visoke kategorije”, kazali su iz Mitropolije.

Morsko dobro ih je, kako su naveli, obavijestilo da treba da se uklone kamp kućice.

Prema njihovim riječima, CO Kumbor ponudila je zakupcima druge lokacije za izmještanje kućica, ali većina nije bila zadovoljna rješenjima.

“Ne smatramo da je zakupcima učinjena nepravda. Za izuzetno nisku cijenu su koristili zemljište, a neki od njih su izdavali kućice turistima. Ovdje se radi o zakonskoj obavezi da zemljište u svom posjedu privedemo namjeni u skladu sa planskim dokumentima”,objasnili su iz Mitropolije.

Vlasnik kompanije Carine, Čedo Popović, kazao je Pobjedi da bi sa pripremnim radovima počeli odmah po iseljenju dosadašnjih zakupaca.

“Od opštine sam tražio dozvolu za gradnju tokom sezone”, rekao je Popović i dodao da je planirao da hotel narednog ljeta primi goste.

Prema njegovim riječima, zakupci su u novembru prošle godine obaviješteni da ugovori neće biti obnovljeni.

“Dugogodišnji ugovor za zakup smo potpisali mi, a rokove za iseljenje smo pomjerali tri puta”, zaključio je Popović.

On je ranije najavio da će to biti hotel sa četiri plus zvjezdice, koji će imati između 200 i 220 soba.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама