Čas iz fizike koji završava ovacijama! (FOTO)

U okviriu Dana nauke u Crnoj Gori, u Velikoj Sali KIC Budo Tomović od srijede do četvrtka izvodi se jedinstveni naučni šou koji nikako ne treba propustiti!

Riječ je o jednočasovnom spektaklu koji izvodi grupa profesora, asistenata i studenata Katedre za fiziku švedskog LUND Univerziteta.

Oni koriste svjetlost i dim u spoju sa muzikom da kreiraju do sada neviđen spektakl. Tokom godina predstava se brzo razvijala i sada uključuje preko 1000 individualnih lasera i izbor blizu 100 demo grupa, što daje mogućnost da se šou prilagodi različitim starosnim dobima.

Izvor: YouTube

Specifičnu draž ovom spektaklu, koji zapravo predstavlja naučno predavanje, daju razigrani sutdenti Lund univerziteta koji tokom cijele predstave zbijaju šale zbog čega u publici podjednako uživaju i djeca i odrasli.

Šou fizike i lasera Univerziteta Lund je predstava sa fenomenalnim eksperimentima koji se bave pritiskom, elektricitetom, zvukom i svjetlošću. Tu ima i dima, vatre a na kraju i spektakularni šou laserskim zracima. Sa njim smo uspješno nastupali u Šangaju (Svjetska izložba – Expo), Kopenhagenu, Melburnu, Beogradu, Gotenbergu, Oslu i Novoj Gorici. Mi nismo ovdje da vas učimo, tu smo da vas oduševimo i zabavimo uz pomoć nauke. Želimo da sa sobom ponesete znatiželju i uspomenu kako zabavna nauka može biti”, objasnio je za portal Dani nauke voditelj programa dr Johan Zeterberg.

On dodaje da se šou zasniva na nauci uopšte, uglavnom na fizici.

Želimo da vas uvedemo svijet fizike na zabavan način. Postoji više mjesta na kojima možete da učite, a sa našim konceptom želimo da u učenje uvedemo humor, zabavu i na taj način dopremo do šire publike. Postoji puno naučnih šoua u svijetu ali samo je jedan Šou fizike i lasera„,kaže dr Zeterberg.

Tokom jednočasovnog šou programa može se vidjeti kako stonoteniska loptica može neoštećena da probije tri limenke, kako šal u plamenu ine mora da bude oštećen itd. Predstava se završava jedinstvenim svjetlosnim spektaklom u kojem se koristi preko 1,000 lasera.

Izvor: YouTube

Autori spektakla su Johan Zeterberg koji je suosnivač Laser šoua još dok je bio student 1996. godine i Per Olof Zeterberg, sa istraživačkim iskustvom u atomskoj spektroskopiji. On preko 20 godina vodi Katedru za fiziku na Lundu i pošlo mu je za rukom da od nje napravi najatraktivniji odsjek za fiziku u zemlji koji okuplja više studenata nego svi drugi Univerziteti u Švedskoj zajedno. Odgovoran je za stvaranje laseršoua 1996. godine.

Izvor: YouTube

Sve jučerašnje predstave završavane su desetomintunim stojećim ovacijama tako da priliku da se pogleda ovaj spektakl nikako ne treba propustiti,

Danas i sjutra predstave su u 18 i 19:30. Ulaz je besplatan.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама