Četiri decenije bez najvećeg komičara u istoriji filma

Prije tačno 40 godina svijet je napustio Čarli Čaplin, veliki glumac i reditelj iz vremena nijemog filma. Čaplinova karijera jedna je od najimpresivnijih u umjetnosti uopšte, budući da je on proveo skoro 75 godina na sceni.

Rođen je 16. aprila 1889. u londonskom Volvortu, u braku dvoje zabavljača u varijeteu, koji su se rastali prije nego što je Čarli napunio tri godine. Prvi put se pojavio pred publikom sa 11 godina (1900.). Kasnije je dobio stalni posao u pozorištu, a 1910. preselio se u SAD.

Čaplin je bio legenda nijemog filma. Igrao je glavne uloge i pisao scenarija i muziku. Snimio je više od 80 djela, od kojih su većina kratki filmovi.

Njegov vječiti glavni lik bio je Skitnica, lutalica otmenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik koji nosi uski kaput, prevelike pantalone i raspadnute cipele, polucilindar i bambusov štap. Zaštitni znak su mu bili potkresani brkovi.

Kao Skitnica je na filmu debitovao u komediji “Dječije auto trke u Veneciji” (Kid Auto Races at Venice) 1914. godine.

Dugometražni filmovi “Mališan”, “Zlatna groznica”, “Cirkus i “Svijetla velegrada” učinili su ga holivudskom superzvijezdom. Iako su zvučni filmovi postali dominantni, Čaplin nije htio da ih snima sve do 1940. godine.

Tada je nastao njegov prvi zvučni film “Veliki diktator”, kao čin otpora protiv Adolfa Hitlera i nacizma. Sniman je i objavljen godinu dana prije nego što je Amerika napustila politiku izolacionizma i ušla u Drugi svjetski rat.

Nakon Drugog svjetskog rata naišao je na nepovjerenje vlade SAD i bio osumnjičen da je simpatizer komunizma i Sovjetskog Saveza. Kada je 1952. godine, zbog posla, otišao u Evropu oduzeto mu je državljanstvo.

Čarli Čaplin se nastanio u Švajcarskoj, nastavljajući da radi do posljednjih dana života. Umro je 25. decembra 1977. godine u Veveu u 89. godini.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама