Četiri NATO broda stižu u barsku luku

NATO Stalna pomorska grupa 2 (SNMG2), koju čine dva britanska i po jedan francuski i grčki vojni brod, uploviće danas u Luku Bar, u okviru svoje redovne misije Mediteranom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj posjete je jačanje odnosa sa Mornaricom Vojske Crne Gore (VCG), kao nove države – saveznice u okviru Alijanse.

Dva ratna razarača bitanske Kraljevske ratne morarice, HMS “Duncan” (D37) i HMS “Diamond” (D34), francuski “La Fayette” i grčki “Limnos”, boraviće u Luci Bar do 20. septembra“, kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će tokom boravka brodova u Luci Bar, biti organizovano više aktivnosti.

Pripadnici Mornarice VCG i mornari sa brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 realizovaće niz sportskih aktivnosti, a brodove će posjetiti više grupa učenika Bara i drugih djelova Crne Gore„, kazali su iz Ministarstva.

Oni su pojanili da je SNMG2 multinacionalna, integrisana pomorska grupacija, u kojoj brodovi savezničkih zemalja vježbaju i rade zajedno kao tim.

Ova grupa je na raspolaganju za široki spektar zadataka, od vojnih vježbi do reagovanja na krize i učestvovanja u operativnim zadacima. Uglavnom djeluje u Sredozemlju, ali može biti raspoređena i na drugu poziciju„, kaže se u saopštenju.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама