Četiri vežbe za savršene trbušnjake bez odlaska u teretanu

foto: thinkstock

Trbušnjaci zajedno sa lumbalnim delom leđa čine jezgro, odnosno core. Ako pogledamo statistiku na globalnom nivou videćemo da preko 70 odsto svetske populacije ima problem sa donjim leđima iz čega se može zaključiti da svi oni zapravo imaju problem i sa slabim mišićima stomačne regije, navodi lični trener Milan Zarić i predlaže četiri vežbe za jačanje ove regije.

Predlažem vam 4 napredne vežbe kojima ćete ojačati svoj stomak, oblikovati trbušnjake i učiniti prvi korak ka rešavanju problema sa bolom u donjem delu leđa. Obratite pažnju da svaku vežbu radite pravilno, podizanje lumbalnog dela leđa nikada nije više od 20%. Ukoliko osetite bol u leđima, što je vrlo moguće, smanjite broj ponavljanja i broj serija.

1. Rotacije tegom, trup je podignut na 30 stepeni od poda, rotacija se vrši u zglobu kuka tako da noge i trup idu u suprotnom smeru. Uradite 3 serije po 20 ponavljanja.

2. Sklopke, naizgled jednostavna ali veoma korisna vežba, odradite 3 serije po 15 ponavljanja.

3. Rotacije na vratilu, ruke su pod 90 stepeni čime dodatno angažujemo core, odradite 3 serije po 20 ponavljanja.

4. Ceo trbušnjak sa bacanjem lopte, trup podižete najviše 30 stepeni od poda i nikada ne vraćate skroz u ležeći položaj, vodite računa da u svakom trenutku mišići stomaka budu u kontrakciji, odradite 30 ponavljanja 3 serije.

b92.rs

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама