CG ide na Eurosong: Koga biste voljeli da vidite u Ukrajini?

Na Eurosongu 2017. u ukrajinskom Kijevu Crna Gora zabilježiće deveti nastup u istoriji nakon što je Savjet RTCG usvojio odluku o učešću naše zemlje na takmičenju, a još je neizvjesno kako će RTCG izabrati predstavnika – interno ili na drugi način, otkrio je za DN Ivan Maksimović.

Evrovizijske ljubitelje u Crnoj Gori obradovaće vijest da će naša zemlja učestvovati na Eurosongu u ukrajinskom Kijevu dogodine od 9. do 13. maja. Tu informaciju Dnevnim novinama juče je saopštio Ivan Maksimović, šef medijskog tima crnogorske delegacije koji već godinama predstavlja našu državu na glamuroznoj manifestaciji. Dugo se spekulisalo o (ne)učešću Crne Gore, a posljednje dileme otklonjene su na nedavno okončanoj sjednici Savjeta RTCG, pod čijim pokroviteljstvom Crna Gora deveti put šalje predstavnika na Eurosong.

Interni izbor ili…

„Na sjednici RTCG Savjet je usvojio odluku o potvrdi učešća Crne Gore na Eurosongu u Ukrajini 2017“, kratko i jasno poručio nam je Maksimović.

Njegov kolega iz naše delegacije Sabrija Vulić ranije je Dnevnim novinama saopštio da bi u slučaju učešća Savjet mogao da razmatra opciju promjene načina izbora predstavnika, a Maksimović dodaje da je ta mogućnost sada još aktuelnija.

„Komisija RTCG u narednom periodu raspravljaće o tome, vidjećemo da li ćemo usvojiti interni način izbora kao prethodnih godina ili neki drugi model“, ostavlja Maksimović mogućnost za dva scenarija.

Moćan vokal ili scenski nastup – šta biramo?

Dok RTCG razmišlja o načinu izbora, podsjetimo da je Rade Vojvodić, generalni direktor Javnog servisa, na jednoj od ljetošnjih sjednica Savjeta saopštio da je Milena Vučić izrazila želju da predstavlja Crnu Goru na idućem Eurosongu, a Vučić je Dnevnim novinama kasnije poručila da želi da dobije priliku da ponosno predstavlja svoju zemlju kako bi opravdala povjerenje publike koja je podržava, te da je „spremna da pomjeri granice moćnom i brzom pjesmom na engleskom jeziku“. Kada su u pitanju njeni potencijalni konkurenti, još nijedno ime nije zvanično u igri. Realno je da RTCG nema preveliki izbor, a od iskusnije garde koja već nije bila na Eurosongu i uz koju bismo provjereno akcenat stavili na vokalni dio mnogi bi na bini u Kijevu rado vidjeli Vanju Radovanovića, Bojana Marovića, Mariju Božović, Anitu Popović… Upitno je, međutim, da li bi neko od njih prihvatio eventualni poziv jer je Eurosong odavno okrenuo leđa voklanom kvalitetu i prigrlio scenski nastup i šoumene. Ukoliko posmtramo stvari kroz tu vizuru – nameće se izbor Slavka Kalezića, koji bi bez dileme privukao pažnju evropske javnosti karakterističnom kombinacijom plesa i igre, svojstvenom za tamošnje scene. Izbor stranca djeluje kao nemoguća misija. Bilo kako bilo, Crna Gora će u Kijevu ganjati treće finale – do sada su nas u završnicu vodili Sergej Ćetković i Knez, na prvom stepeniku zaustavljali su se Stevan Faddy, Stefan Filipović, Andrea Demirović, Rambo Amadeus, Who See i Nina Žižić, te prošlogodišnji predstavnici – bend Highway.

 

cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама