CG se spasila ulaskom u NATO

(Foto: Medija centar Beograd)

Ne bi me iznenadila nova deklaracija koja se tiče Srba u regionu, ali ona bi morala da poštuje Nacionalnu strategiju Vlade Srbije, sa izmijenjenim okolnostima prema Crnoj Gori. Kad je svojevremeno Strategija rađena, Crna Gora nije bila članica NATO-a, a sada ta činjenica i te kako mijenja prioritete i političku podršku, kazao je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

U bezbjednosnom i opštepolitičkom smislu, smatra Janjić, Crna Gora se spasila kada je ušla u NATO.

Nedavno je, na sastanku predstavnika Srba regiona kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, održanom povodom obilježavanja dana sjećanja na žrtve „Oluje“, najavljena izrada deklaracije koja se tiče prava Srba regiona.

Prema riječima Vučićevog generalnog sekretara Nikole Selakovića, riječ je o deklaraciji o zajedničkom objedinjenom nacionalnom djelovanju i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda. Kako je na skupu najavljeno, deklaracija o pravima Srba u region bi trebalo da bude izrađena najesen.

„Selaković je rekao da bi se ta deklaracija odnosila na kulturna i jezička prava. Međutim, interpretacija Milorada Dodika iz Republike Srpske je drugačija. Spominjanje Republike Srpske kao ‘dobiti’, kao i Dačićevo pominjanje podjela i razgraničenja sa Albancima, znači da je očigledan većinski trend koji diže srpski etnonacionalizam. Na to Vučić ne odgovara, što ukazuje da je on podstakao taj trend ili da opet politički griješi kad ćuti“, kaže Janjić za Pobjedu.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама