Costa Concordia: Nekada luksuzni brod danas je samo olupina

Prije četiri godine luksuzni kruzer Costa Concordia je udario u stijenu i potonuo dok je prolazio pored ostrva Giglio. Fotograf Džonatan Danko Kirkovski je posjetio olupinu i snimio kako izgleda unutrašnjost broda danas.

Slike prikazuju nekada luksuzni brod. Ono što je ostalo od bodske sale/pozorišta samo su metalne šipke koje su nekada držale udobna sjedišta, dok su od pozornice ostali samo zvučnici prekriveni hrđom. Hodnici koji su nekada bili ispunjenim stotinama ljudi su postali neprepoznatljivi pošto je jaka slana voda izgrizla enterijer.

Nešto, što bi mogli biti korali, daje zelenkasti odsjaj šireći se po plafonu, dok ostaci stepenica leže uokolo. Na jednoj od fotografija može da se vidi dugački šank i stolice na kojima su veseli gosti nekada sjedili i pili, a koji je sad prekriven crvenkastom hrđom.

Kapetan ovog broda Francesco Schettino, nazvan “kapetan kukavica” jer je među prvima napustio brod koji tone, osuđen je na 16 godina zatvora. Uprkos osudi, on je još uvijek na slobodi i ima pravo na dvije žalbe, a mogu proći godine dok se one procesuiraju. To znači da on možda nikada neće ni otići u zatvor.

U septembru 2013. godine Concodrija je ispravljena u vertikalni položaj, nakon čega je dovučena do obale. U maju 2015. godine počelo je rastavljanje nekada luksuznog broda. U potonuću Costa Concodije 2012. godine smrtno su stradale 32 osobe, a u vrijeme nesreće, na kuzeru je bilo 4.200 putnika, prenosi Avaz.

kodex.me

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама