Crna Gora najspremnija za članstvo u EU

Crna Gora je najspremniji kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU), ocijenio je zamjenik predsjednika Vlade i ministar odbrane Bugarske, Krasimir Karakačanov.

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se danas sa Karačkovim, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Karakačanov je istakao značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za region Zapadnog Balkana, već i za cijelu Jugoistočnu Evropu.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naglasio da će Bugarska podržati Crnu Goru i na putu ka EU, jer smatra da je najspremniji kandidat.

„Karakačanov se saglasio da bezbjednosni izazovi u regionu zahtijevaju zajedničko djelovanje, ne samo na bilateralnoj osnovi, već i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama“, navodi se u saopštenju.

Bošković je podsjetio na značajnu podršku Bugarske tokom reforme crnogorskog sistema odbrane i dodao da je uvjeren da će se bilateralna odbrambena saradnja dvije države u svojstvu NATO saveznika značajnije unaprijediti, posebno imajući u vidu iste bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju.

On je, navodi se, informisao bugarskog kolegu o prioritetima Ministarstva odbrane u procesu modernizacije naoružanja i opreme Vojske Crne Gore, kao i o planovima aktivnog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Bošković je istakao da je u fokusu Crne Gore jačanje regionalne saradnje i naglasio da se jedino zajedničkim naporima i promovisanjem evroatlantskih vrijednosti može doprinijeti izgradnji stabilnog i prosperitetnog regiona.

Crna Gora, prema njegovim riječima, nastavlja da intenzivno sprovodi reformi u svim sektorima, sa ciljem punopavnog članstva u Evropskoj uniji.

Ministri su, kako je saopšteno, potvrdili dobru bilateralnu saradnju i razmotrili nove mogućnosti njenog unaprjeđenja.

„Sagledane su opcije jačanja saradnje u oblasti vojne industrije, školovanja kadeta i usavršavanja pripadnika Vosjke na vojnim akademijama u Bugarskoj, a naglašen je i značaj nastavka saradnje u oblasti kodifikacije i standardizacije”, rekli su iz Ministarstva.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама