Crna Gora večeras dobija novi festival

Foto: Facebook

Crna Gora večeras dobija novi festival. Velika scena Kulturno informativnog centra “Zeta” u Golubovcima od 19 časova ugostiće “Zetafon”, festival koji okuplja 24 izvođača u dvije kategorije crnogorske pjesme i moderna pop-folk muzika.

Muzički festival “Zetafon” biće održan u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2017”. Organizator je KIC “Zeta”, a idejni tvorac uspješni crnogorski muzički stvaralac Zdravko Đuranović.

“U kategoriji crnogorske pjesme učestvovaće 11 izvođača: Goran Vukošić (Beograd), Tanja Šeter (Podgorica), Zoran Džiknić (Nikšić), Jelena Nikolić Boljević (Zeta), Igor Đurović (Podgorica), Andrijana Dabetić Anči (Berane), Dejan Škuletić (Danilovgrad), Milan Otašević (Podgorica), Dragan Račić (Podgorica), Goran Jokanović (Podgorica) i Seka Tomičić (Tivat). U kategoriji moderna pop-folk muzika učestvuju: Jelena Kažanegra (Kotor), Jesenjin (Podgorica), Ema Čivović (Bar), Bato Vujošević (Podgorica), Ilija Gojović (Podgorica), Nemanja Petrović (Cetinje), Jelena Mudronja (Podgorica), Srećko Savović (Podgorica), Saša Miranović (Podgorica), Dino Beharović (Bar), Marko Popović (Podgorica), Darko Martinović (Cetinje) i Lazar Kalezić (Beograd)”, navodi se u saopštenju organizatora.

OSNOVNI KRITERIJUM DOBRA PRODUKCIJA

“Zetafon”, poslije neslavne sudbine koju su doživjele hercegnovske “Sunčane skale” minule dvije godine, na ovaj način postaje jedini takmičarski festival u Crnoj Gori koji pruža šansu domaćim i inostranim izvođačima da predstave numere i umijeće. Đuranović Dnevnim novinama objašnjava da je ideja o osnivanju “Zetafona” nastala jer Crnoj Gori nedostaje festivalski duh, a naši izvođači na domaćem terenu sve su češće u sjenci kolega iz regiona.

“Crnogorskih pjevača više nema na trgovima tokom novogodišnjih dočeka, proslava, uglavnom ne pjevaju, to sad pripada nekim drugim ljudima, a interesi su u igri. Krenuo sam od ideje da napravim festival koji će biti potpuno drugačiji i da okupim pjevače koji su komercijalni, a istovremeno u njihovoj muzici možemo naći elemente umjetničkog sadržaja. Osnovni kriterijum bio je dobra produkcija. Odstranio sam pjesme koje su bile produkcijski loše. Smatram da sam tako doprinio festivalu i stimulisao pjevače i autore da se malo pozabave produkcijom, jer bez toga nema dobre pjesme, to je sve samo gubljenje vremena ili lokalno predstavljanje. Mislim da će biti večeras svojevrstan spektakl, čija je poruka: svi zajedno pokažimo ljudima koji ignorišu već decenijama ove izvođače mi znamo da pjevamo. Neka razmisle je li sve tuđe baš tako bolje pa da ovdje ne mogu naći nikoga ko može pjevati na nekom trgu za doček Nove godine”, ističe Đuranović.

Sve pjesme koje će učesnici večeras predstaviti publici već su objavljene i veoma su kvalitetne, cijeni naš Đuranović. Kada je riječ o kategorijama, Đuranović podvlači da su učesnici morali poštovati određena pravila prilikom prijavljivanja, sve zarad što kvalitetnijeg “Zetafona”.

“U kategoriji moderna popa folk muzika, veoma je bitno istaći da se pod folkom podrazumijeva poštovanje granice pristojnosti. Svakako smo dali šansu modernom zvuku i onom narodnom izrazu. Ima puno pjevača koji snimaju te pjesme, a i puno konzumenata koji to slušaju. Malo je prijavljenih pjevača bilo da bismo formirali dvije kategorije, pa smo ih spojili u jednu. Što se tiče crnogorskih pjesama nijesu to izvorne nego komponovane, one na temu Crne Gore, sa svim prepoznatljivim motivima naše muzike. U budućnosti, od pjesama snimljenih između dva izdanja festivala biraćemo onu najbolju. Sada sam prepustio pjevačima da oni odluče koju će pjesmu predstaviti, koja je njihova lična karta. Naravno, tekstovi su morali biti prilagođeni festivalu, da se ne izlazi iz okvira. Ovo je festival gdje ne učestvuju loši izvođači, samo će sreća odlučiti ko će nešto ‘izvući’. Vrlo je ujednačen kvalitet”, dodaje Đuranović

MAKSIMALNA REGULARNOST GLASANJA

S obzirom na to da je festival takmičarskog karaktera, spremne su i vrijedne nagrade. Petočlani žiri odlučiće ko će osvojiti dva mikrofona, dok će treći dodijeliti publika. Đuranović obećava apsolutnu regularnost.

“Sistem glasanja sam napravio vođen idejom da sve protekne efikasno, kratko i jasno, bez mogućnosti da se nešto može desiti mimo pravila. Znate i sami da ima puno namještanja na festivalima, onda su pomalo i pjevači bili skeptični. Međutim, založio sam moj autoritet i kredit koji imam kod njih i zaista nemam namjeru da to tek tako izgubim. Biće maksimalno pošten i regularan način glasanja. Članovi žirija, po našem dogovoru, biće nepoznanica do početka da i njih tako spasim od nepotrebnih zvanja. Žiri ima svoje glasanje, a izvođači ono između sebe. Ko bude imao najviše glasova među njima smatraće se kao da je za njega glasao šesti član žirija i tako za svaku kategoriju posebno. Treću nagradu dodjeljuje publika. Ulaz je besplatan, ali svi su obavezni da podignu ulaznice zbog numeracije i ona služi kao glasački listić, da ubace i omoguće nekom nagradu. Insisitirao sam da one budu simbolične forme, a vrednosno jake. To su tri mikrofona, najnoviji modeli, otprilike svaki košta 500 eura. Htio sam da izbjegnem formu davanja diploma, zahvalnica, jer je to učestala praksa. Davanje diplome svakako pruža zadovoljstvo ali mora postojati želja da se boriš za nagradu. Vrlo bih se rado borio za jedan od mikrofona da nisam organizator (smijeh). Ko god dobije mikrofon ide u prave ruke”.

Debi izdanje “Zetafona” podržao je i Sekretarijat za kulturu i sport glavnog grada, a Đuranović vjeruje da će večerašnji kvalitetni nastupi i posvećenost organizatora biti vrijedan zalog za neka naredna izdanja.

“Govorili smo od starta kako želimo da ovo postane tradicionalan festival, svakog 5. decembra. Mislim da postoji velika volja organizatora i da će Sekretarijat za kulturu i sport finansijski da ga podrži, jer su ove godine to učinili iz prve ruke. Sve što se desi večeras biće glavni kredit za iduću godinu. Sva tehnička podrška je dovedena do perfekcije. Poznat sam kao, što bi narod rekao cjepidlaka, jer sam vodio računa o svakom detalju i organizacioni tim se potrudio, bili smo sinhronizovani”, zaključuje Đuranović.

cdm.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама