Čudo prirode čija se veličina stalno menja

Foto: Thinkstock

Nijanse crvene, narančaste, lila i ružičaste boje zalazećeg sunca smenjuju se iznad tirkizne vode Velikog slanog jezera u Juti, jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija u SAD-u.

Veliko slano jezero najveće je prirodno slano jezero u zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svetu. Trenutno je dugo oko 120 kilometara, široko 56.

Ali, njegova veličina konstantno se menja otkad su prvi put sprovedena merenja, 1849. godine, a dešava se i da promeni veličinu za puna 24 kilometra. To zavisi o isparavanju i prilivu vode.

Reke Bir, Veber i Jordan, koje se ulivaju u Veliko slano jezero neprestano talože 1,1 milion tona različitih soli, a zbog velike razine saliniteta u njemu nema puno biljnog i životinjskog svijeta. Neke vrste algi žive ovde, a njima se hrane slani račići, koji se hvataju i koriste kao hrana za ribe.

Salinitet je 12 odsto, što je slanije čak i od okeana. Iako u samom jezeru nema puno života, oko njega je živo. Bizoni, antilope, jeleni, kojoti, risovi, a i brojne ptice obitavaju na njegovoj obali.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Veliko slano jezero najveći je ostatak pleistocenskog slatkovodnog jezera Bonvil, a terasasti krajolik koji formira obalu jezera dokaz je stare prošlosti. Terase su nastale erozijom talasa.

Najbliži veliki grad je poznati Solt Lejk Siti, a sredinom jezera prelazi 48 kilometara dug železnički nasip, izgrađen 1959., koji spaja gradove Ogden i Lusin. Na zapadnom delu jezera održavaju se svetski poznate automobilske trke.

Kupačima je najdraža plaža Bridžer bej, na glasu kao najljepša na celom jezeru, tri kilometra duga, bela peščana. Ono što privlači je kupanje na vodi u kojoj ne možeš potonuti. Osim kupanja, na jezeru možete ploviti, voziti kajak, a oko njega uređene su biciklističke i planinarske rute i vidikovci.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама