Da li biste pristali da vas operiše robot?

Tehnologija sve više napreduje i mnogi predviđaju da će u nekim poslovima zamijeniti čovjeka. Ipak, da li biste smeli da svoj život na operacionom stolu povjerite – robotu?!

U 67. moskovskoj bolnici komplikovanu hiruršku intervenciju na kičmi sa maksimalnom preciznošću obavlja robot-hirurg, a doktori samo kontrolišu tok operacije!

Pacijenta sa prelomom kičme i prijetnjom da ostane paralizovan, u ovoj bolnici operiše robot, pazeći da sve bude maksimalno precizno i da nervni završeci ili kičmena moždina ne budu povrijeđeni ili prekinuti.

Operaciju pomažu 3D mikroskop, CT skener i navigacioni sistemi, koji omogućavaju da se minimalizuje ljudski faktor, ističe glavni doktor 67. bolnice, Andrej Škoda.

S takvom visokotehnološkom opremom, tokom operacije pacijenta ne treba konstantno izlagati zračenju. Magnetna rezonantna tomografija radi se samo dva puta, umjesto pređašnjih šesnaest.

Taj jedinstveni robotski uređaj hirurzi 67. bolnice unapređivali su zajedno sa projektantima.

Strani doktori sve više dolaze u moskovsku bolnicu, da bi upoznali način na koji radi ovo čudo medicinske tehnike, navode ruski portali.

Da li biste pristali na to da vas operiše robot ili ipak ne vjerujete u „tačnost“ robota?

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама