Da li i vaš Opel u sebi krije „ajkulu“? (FOTO)

Ajkulica u Opel Corsi

Dizajneri automobila imaju običaj da u novim modelima koje oblikuju „sakriju“ neki vizuelni detalj, bez posebne funkcije, kao iznenađenje za buduće kupce.

U većini Opelovih vozila, to je mala stilizovana ajkula.

Ako se primetili neku od ovih „ajkulica“ na svom automobilu, verovatno ste se zapitali zašto su dizajneri odabrali baš nju i da li iza toga stoji neka skrivena simbolika i smišljena strategija?

...u Astri
…u Astri

Odgovor je da se „ajkula“ u Opelovim vozilima našla sasvim slučajno, bez neke posebne namere.

Priča o ovom skrivenom detalju započela je 2004. godine, kada je jedan od dizajnera enterijera radio na oblikovanju bočnih stranica pregrade za rukavice u modelu Corsa.

Dok je rutinski dizajnirao jedan prilično dosadan detalj na automobilu, koji se vidi tek kada je pregrada otvorena, i to samo iz određenog ugla, njegov sinčić mu je predložio da tu nacrta malu ajkulu.

...i u Adamu
…i u Adamu

Dizajner je crtež kasnije pokazao šefovima kojima se ideja svidela, i tako je „ajkulica“ završila u produkcijskoj Opel Corsi.

Nekolio godina kasnije, drugi dizajner „sakrio“ je tri „ajkule“ u Opel Zafiru, a zatim se ova riba našla i u modelima Adam, Astra i Insignia.

U međuvremenu, vlasnik marke Opel, General Motors, prodao je 2017. ovaj auto-brend francuskoj PSA grupaciji, a tradicija je nastavljena.

„Ajkulice“ se mogu naći i na najnovijim modelima nemačkog proizvođača, među kojima su Crossland X i Grandland X.

Karim Giordimaina i 'ajkulica' u modelu Crossland X
Karim Giordimaina i ‘ajkulica’ u modelu Crossland X

Šef dizajnerskog tima zaduženog za enterijer Opelovog vozila, Karim Giordimaina, objašnjava da uvek podstiče kolege da tu i tamo ubace poneku „ajkulu“, kao simpatičan detalj koji unosi potrebnu dozu zabave u pristup dizajnerskom poslu.

On kaže da su prilikom promocije novih modela, novinari počeli da ga ispituju gde se u njima kriju „ajkule“.

Da li ste pronašli neku od ovih „ajkulica“ u svom Opelu?

Opel Crossland X
Opel Crossland X
Opel Adam
Opel Adam

.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама