Da li je avokado stvarno „savršena“ hrana

Foto: Sean Gallup/Getty Images

Koliko kalorija ima, koliko proteina, masti… I da li možete da ga jedete „koliko hoćete“ i „kad hoćete“.

U poslednje vreme avokado ima „reputaciju“ superhrane, preporučuje se u svim mogućim (i nemogućim) varijantama zdrave ishrane, može da se jede kao prilog, salata, na tostu…

A sad, da promenimo perspektivu: Znate li koliko kalorija ima jedan ceo avokado srednje veličine? Čitave 322 kalorije. To je samo koja kalorija manje od recimo srednje porcije pomfrita iz „Meka“.

S druge strane, svi ti recepti na koje nailazite u najvećem broju slučajeva ne podrazumevaju da pojedete ceo avokado. „Porcija“ je obično jedna trećina ploda, što znači da ćete uneti 107 kalorija.

Evo o čemu se radi. Iako vam je možda teško da odolite, i ne pojedete ceo, imajte u vidu da je plod avokada pun zdravih masti, a uz masti idu i kalorije, jasno kao dan.

Zbog toga je preporučena „porcija“ između jedne petine i jedne trećine avokada, piše Women’s Health.

A ako ipak jedete više od toga… Evo računice, biće vam sve jasno:

Ceo avokado ima 322 kalorije, 29 grama masti, 4 grama proteina, 17 grama ugljenih hidrata i 14 grama vlakana.

Trećina avokada, što je i preporučena porcija, ima 106 kalorija, 9,7, grama masti, 1,3 grama proteina, 5,6 grama ugljenih hidrata i 4,4 grama vlakana.

Petina ploda avokada ima 64 kalorije, 5,9 grama masti, 0,8 grama proteina, 3,4 grama ugljenih hidrata i 2,7 grama vlakana.

Ali, za koju god da se porciju odlučite, avokado je zdrav. Samo jedna petina ploda avokada zadovoljava 20 odsto vaše dnevne potrebe za vlaknima. Ovo voće je i odličan izvor vitamina C.

Takođe ćete uneti i 7 odsto neophodne dnevne doze vitamina K, kao i 8 odsto ukupne količine folata koji su vam neophodni u toku dana, što je naročito važno ako ste u drugom stanju, ili planirate da uskoro budete.

I, konačno, avokado je bolji izvor kalijuma nego banane.

A šta je sa mastima? Pa, avokado uglavnom sadrži zdrave mononezasićene masne kiseline, koje umanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i metaboličkog sindroma, snižavaju „loš“ (LDL) holesterol i pospešuju trošenje salca koje se taloži oko struka.

Dobra stvar je i što nas prilično zasite, pa ako ih unosimo u dovoljnoj količini, nećemo imati toliku potrebu da nešto „grickamo“ između obroka.

Generalno, oko 20 odsto našeg ukupnog kalorijskog unosa trebalo bi da dolazi iz omega-3 i mononezasićenih masti. To znači da ako u toku dana unosite oko 2.000 kalorija, treba vam 60 grama ovih masti.

Ceo avokado ima ih gotovo 20 grama, a ako ga jedete uz tost, recimo, za doručak, to znači da ste trećinu dnevnih potreba već zadovoljili.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама