Da li je gazirana voda loša za nas?

Često se misli da gazirana voda nije dobra za zube i kosti. Oni koji baš ne vole da piju običnu vodu, često uzimaju mineralnu oko koje kruže različite priče da je loša za zdravlje.

Gazirana voda ima mehuriće zahvaljujući ugljen dioksidu i sasvim isto nadoknađuje vodu u organizmu kao i obična.

Glasine kažu da nije dobra za zube i kosti

Budite mirni, lep osmeh vam nije ugrožen osim ako ne pijete neke enormne količine dnevno. Studija koja je proučavala uticaj mineralne vode na smanjenje gustine kostiju kod žena nije našla baš nikavu vezu.

Glasine kažu da goji

Činjenica je da se gutanjem mehurića vazduha trenutno možemo osećati naduto, ali dugoročno, gazirana voda sprečitće nas da jedemo previše. Ona nas čini sitima više nego obična voda, naročito ako se pije na prazan želudac. Što se osećamo više siti, manje posežemo za hranom. Samo ne uzimajte vodu sa veštačkim zaslađivačima jer oni mogu povećati žudnju za slatkim.

Glasine kažu da izaziva gorušicu

Ako ste inače skloni gorušici, bolje da pijete običnu vodu naročito nakon jela. Istraživanja pokazuju da mehurići mogu eventualno da pogoršaju postojeće probleme sa refluksom, relaksirajući donji otvor jednjaka pa se želučana kiselina lakše penje tamo gde ne bi trebalo da bude, u jednjaku.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама