Da li je voda koja je prenoćila u čaši štetna?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine pa ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena vazduhu, upila je malo ugljen-dioksida, a delić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je promenila svoj hemijski sastav, piše Discovey News.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona menja ukus.

Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama, pa je u njoj završila i određena količina prašine. To ne znači da se pokvarila, ali zbog svega ovoga što smo naveli, sledeći put dobro razmislite hoćete li popiti ustajalu vodu ili sipati svežu.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама