Da li pas može preneti virus svom vlasniku?

foto: getty

Virus koji hara Amerikom već nekoliko sedmica nije pokosio samo milione stanovnika ove zemlje već i njihove pse.

Za manje od mesec dana čak 100 pasa je bilo pozitivno na zarazni pseći virus u Kaliforniji, Kentakiju, Ohaju i Mičigenu. Iako do sada nijedan pas nije svom vlasniku preneo virus to znači da nije moguće.

Pseći grip je sličan onom koji inficira ljude, a ima identične simptome – curenje nosa, malaksalost i gubitak apetita. Pseći grip može dovesti i do komplikacija koje uzrokuju pneumoniju, pa nekada čak i smrt, ali se većina pasa se uglavnom oporavi za dve do tri nedelje.

Virus se lako širi među psima u parkovima i azilima gotovo isto kao i kod ljudi, kapljično, a zaraženi psi su zarazni i po druge pse naredne tri do četiri nedejle, objašnjavaju eksperti za Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Floridi.

Iako do sada nijedan pas nije zarazio svog vlasnika, stručnjaci upozoravaju da to nije nemoguće da se dogodi. Virusi se stalno menjaju, a vrlo je moguće da on mutira u oblik koji bi mogao da zarazi vlasnika i da krene da se širi među ljudima.

Međutim, Ejmi Glaser iz Dijagnostičkog centra kaže da su male verovatnoće za tako nešto zahvaljujući genetskoj građi psa. Zapravo, ljudi su ti koji pre mogu preneti virus svom psu.

“Moramo biti svesni toga da psi i mačke nekada mogu biti inficirani ljudskim bacilima. Zato, ako imate grip budite svesni da ga lako možete preneti svom ljubimcu“, upozorava ona.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама