Dermatolozi Srbije: Potpuna zabrana upotrebe solarijuma

Dermatolozi Srbije zalažu se za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mlađe od 18 godina imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo, saopštili su danas Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog lekarskog društva.

„Posle 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže“, navodi se u saopštenju i dodaje da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama Evropske unije,.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ zabeležen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, pre svega kod ženskog pola.

„Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma“, navodi se u saopštenju udruženja dermatologa i dodaje da je istraživanje pokazalo da je rizik obolevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih devojaka, koje su počele da koriste solarijum od 16. godine.b

b92

 

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама