Devedeset godina bjelopoljske Gimnazije

Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ proslavila je večeras 90 godina postojanja i rada svečanom akademijom u Centru za kulturu.

Direktor ove ustanove Milko Kovačević podsjetio je da je Gimnazija osnovana 1926. godine, a da je njen prvi direktor bio Miloš Rakonjac. Kovačević je napomenuo da je za 90 godina postojanja bjelopoljska gimnazija obrazovala i na pravi životni put izvela blizu 20.000 maturanata i polumaturanata.

– Među njima je blizu 150 doktora nauka, preko 300 magistranata, ogroman broj ljekara, inženjera, profesora, istaknutih javnih, kulturnih, naučnih i sportskih radnika. Gimnazija „Miloje Dobrašinović“ danas je moderno školsko zdanje i jedna od najboljih vaspitno obrazovnih ustanova u državi. Na početku školske godine smo ušli u potpuno rekonstruisanu školsku zgradu u koju je Ministarstvo prosvjete uložilo preko 700. 000 eura. To je sada komforan objekat, u kome preko 600 učenika i 55 uposlenih može nesmetano da uči i da radi, istakao je Kovačević.

Svečanosti su prisustvovali ministar prosvjete Predrag Bošković, predsjednici Opštine i Skupštine Opštine Aleksandar Žurić i Džemal Ljušković, potpredsjednici Nemša Omerhodžić i Petar Smolović, te brojni gosti.

Predsjednik Žurić je kazao da je više nego ponosno i dostojanstveno biti građanin ovog grada i nekadašnji ili sadašni polaznik ove prosvjetne ustanove.

– Učenici Gimanzije „Miloje Dobrašinović“ kroz proteklih devet decenija nijesu se samo trudili da upoznaju svijet u kojem žive, da proniknu u njegove tajne, već su svojim pregalaštvom nastojali i uspijevali da ga načine ljepšim i boljim mjestom za život. UGimnaziji su profesori potencirali a učenici usvajali principe poštenja, rada, čovječnosti, tolerancije, ljubavi, patriotizma i svih moralnih normi, kako bi se poštovao svoj grad, narod kojem pripadaju, različiti narodi sa kojim žive i zemlja koja ih je podigla, kazao je predsjednik Žurić, a ministar Bošković dodao da 90 godina tradicije znači samo jedno – da je ovdje prije svega postojao i postoji kvalitet.

– Jer trajati može samo ono što ima kvalitet. Zbog toga mi je čast i obaveza kao prvog čovjeka resora obrazovanja što mogu da vam čestitam ovaj praznik dug 90 godina, a još ponosnije to govorim zato što ga slavimo u godini kada proslavljamo deceniju obnove crnogorske dražave .Ispreplijetanost jednog i drugog je ono što nam govori da je bjelopoljska Gimnazija bila i biće uvijek stub obrazovnog razvoja crnogorske držve i samo znanjem i onim što dobijamo od Gimnazije možemo graditi našu zajedničku kuću, kazao je ministar Bošković.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама