Dijalog donio pomake na Kosovu

(Pixabay)

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi rekao je da je dijalog Kosova i Srbije je donio pozitivne pomake za Kosovo, dok je govoreći o trenutnoj blokadi konstituisanja institucija Kosova kazao da je vrijeme da građani Kosova pronađu rješenje, a ne da čekaju da to za njih urade stranci.

Delavi je istakao da je trenutno došlo do zastoja dijaloga između dvije zemlje i ohrabrio obje strane da nastave sa tim procesom.

„Ne znam šta tačno predsjednik (Aleksandar) Vučić ima u vidu, ali mi je svakako drago da čujem kada govori o kompromisu i prihvatanju realnosti. Naravno, da je za Kosovo i Srbiju normalizacija odnosa od suštinskog značaja, da napreduju ka evropskim institucijama. Dijalog između Kosova i Srbije je donio pozitivne pomake za Kosovo, kao na primjer prikupljanje carinske takse na graničnom prelazu na sjeveru, integraciju policije, itd“, kazao je Delavi za prištinsku televiziju KTV.

On je istakao i da se ne može negirati da je u posljednje vrijeme proces zastao.

Govoreći o blokadi konstituisanja institucija Kosova proizašlih iz prijevremenih parlamentarnih izbora, američki ambasador je rekao da je došlo vrijeme da građani Kosova pronađu rješenje, a ne da čekaju da to za njih urade stranci.

„Mislim ono što treba da vidimo je rješenje za Kosovo. Matematika je neprikosnovena. Imate tri grupe, od kojih svaka ima približno jednu trećina poslanika. Jasno je da bi trebalo da bude neki kompromis i da mora da postoji kompromis koji dolazi od strane građana Kosova, a ne kompromis od stranaca“, izjavio Delavi za KTV.

 rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама