Đukanović da pomogne Crnogorcima u Srbiji

 (Foto: rtcg.me)

Crnogorska kulturna mreža (CKM) zatražila je od predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, da svojim diplomatskim autoritetom i dobrim odnosima sa državnim vrhom Srbije pomogne crnogorskoj zajednici da ostvari svoja prava.

Iz CKM-a podsjećaju da se, iako postoje uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenoj upotrebi u Vrbasu, Crnogorcima ne ispunjava Ustavom zagarantovano pravo zbog nepostojanja političke volje.

„Naša organizacija je u više navrata ukazivala Ministarstvu vanjskih poslova na ovaj problem, ali nažalost odgovor nijesmo dobili. Takođe smo na ovaj problem sa kojim se susreću naši brastvenici upoznali i zamolili svakog visokog zvaničnika Crne Gore koji je prethodnih godina išao u zvaničnu posjetu Republici Srbiji da na njega ukaže prilikom zvaničnih sureta, međutim niko od njih to nije uradio, očito ih je ‘sramota’ da štite interes Crnogoraca i države koju predstavlju“, saopštio je CKM.

Zato su, kako ističu, odlučili „da upute zamolnicu predsjedniku Đukanoviću kao jedinom crnogorskom zvaničniku sa diplomatskim autoritetom, da pomogne našoj zajednici, kako se crnogorsko ime u Srbiji ne bi ugasilo“.

„Sigurni smo da bi zainteresovanost Mila Đukanovića za rješavanje problema crnogorske zajednicu u Srbiji doprinijelo da se njihov status ci poboljša. Neodgovornim odnosom državnih institucija prema Crnogorcima u dijaspori šalje se loša slika, i kod njih budi razočaranje prema matici. Krajnje je vrijeme da državne institucije, u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova, počne da radi svoj posao, jer je očito većem dijelu namještenika ovog ministarstva jedini interes putovanja i primanje međunarodnih dnevnica“, saopštio je CKM.

Pozvali su MVP da saopšte šta su uradili za crnogorsku zajednicu u Srbiji, i zašto premijeru Dušku Markoviću nijesu uputili inicijativu CKM-a da Vlada podrži izgradnju Crnogorskog kulturnog centra u Novom Sadu.

rtcg.mehttp://rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама