Doktori podržali potpomognuto samoubistvo, burne reakcije

Foto: Thinkstock

Većina doktora u Velikoj Britaniji i šira javnost podržala je potpomognuto samoubistvo, navodi se u seriji tekstova objavljenih u časopisu British Medical Journal.

Više od polovine doktora slaže se da bi u određenim okolnostima trebalo dozvoliti pomoć u okončavanju života, pokazalo je istraživanje 733 doktora.

Pomoć podrazumeva mogućnost da doktori pacijentima sa neizlečivim bolestima dostave smrtonosne lekove ostavljajući na pacijentima da ih sami uzmu.

Britanska medicinska asocijacija zvanično se suprotstavila ovom predlogu.

„Razlika između naše politike i stavova lekara ugrožava naš kredibilitet“, saopštio je doktor Dejvis.

Doktorka Fiona Gadli, glavna i odgovorna urednica časopisa British Medical Journal, ističe da velika većina britanske javnosti jeste za uvođenje ovakve vrste pomoći, što se pokazalo kao dobrom odlukom u drugim delovima sveta.

„Mi podržavamo uvođenje pomoći u okončavanju života“, navela je Gadli.

Protivnici donošenja ovakve odluke navode da izneseni dokazi osporivi, piše Daily Mail.

„Najsigurniji zakon je onaj koji imamo, koji brani svaku vrstu eutanazije ili sličnih načina samoubistava. Zakon sprečava eksploataciju i zloupotrebu, ali istovremeno daje diskeciono pravo sudijama i tužiocima za pravdom u teškim slučajevima“.

Takođe se dodaje da prioritet vlade mora biti pružanje najkvalitetnije uslugeu poslednjim trenucima života, o kojoj god bolesti da je reč.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама