EPIDEMIJA JEZIVE KOŽNE BOLESTI PRETI SVETU

FOTO: SHUTTERSTOCK

Niko ne zna kako se širi, a uzrokuje ČIREVE koji izjedaju MESO!

Doktori ne znaju kako da spreče širenje.

Australijski doktori postaju zabrinuti zbog epidemije infekcije koja „izjeda meso“ a koja se proširila u državi Viktoriji.

U pitanju je kožna bolest izazvana bakterijom, koja se zove Buluri čir. Bolest se proširila širom države, a doktori ne znaju kako da spreče širenje.

 

Prošle godine je zabeleženo 275 novih slučaja, što je drastično više od broja obolelih u 2016. godini.

Nikome nije jasno kako se ova bolest pojavila u Australiji, s obzirom da potiče iz tropskih oblasti Afrike.

 

– Nikome nije jasno šta se dešava i zbog čega je došlo do epidemije. Možemo da nagađamo razloge, ali nemamo definitivno objašnjenje. Ovo je misterija. – rekao je doktor Danijel O’Brajen, stručnjak za infekcije.

 

 

Ova jeziva bolest uzrokovana je bakterijom Mycobacterium ulcerans, koja uništava kožu i krvne sudove, kao i mast, i tako se stvaraju čirevi. Čirevi vremenom postaju sve veći, a najčešće se pojavljuju na udovima, mada mogu i na licu. Veoma su opasni, pa mogu dovesti i do nepokretnosti ruku ili nogu.

 

Čirevi su veoma teški za lečenje, i pacijentima treba i do godinu dana da bi se oporavili. Često im je potrebna i plastična hirurgija.

Nejasno je šta prenosi ovu bakteriju, ali se sumnja na komarce, pa i na kišu.

 

Vlada države Viktorija je već potrošila milion dolara na istragu o ovoj bolesti, ali definitivnog odgovora na pitanje kako se širi i dalje nema.

espreso.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама