Erdogan dočekan ovacijama u Novom Pazaru: Ovo je moj zavičaj

Novi Pazar je moj zavičaj. Vaša sreća je naša sreća, vaša bol je naša bol – poručio je danas Redžep Tajip Erdogan u Novom Pazaru gdje boravi zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Erdogan je u dvodnevnoj posjeti Srbiji. Juče je boravio u Beogradu, a danas je zajedno sa predsjednikom Srbije u Novom Pazaru.

Turski predsjednik je naglasio i da se u Srbiji osjeća kao kod kuće, što je propraćeno ovacijama građana koji su se u velikom broju okupili na centralnom gradskom trgu gdje su im se on i Vučić obratili.

“Hvala što ste ovako dočekali predsjednika Turske. Razgovarali smo danas o brojnim projektima i za Novi Pazar, ali i Tutin, Sjenicu… Naš je posao da radimo koliko možemo, razvijamo djelove Srbije koji nisu razvijeni, i zato ćemo ulagati novac“ – poručio je Vučić.

On je najavio da se uskoro kreće u izradu dokumentacije za autoput Požega- Boljari, kako bi se ovaj dio Srbije spojio sa Beogradom, ali i ostalim krajevima.

“Znam da ovdje neću biti pozdravljen ni upola kao Erdogan, ali imam hrabrosti da izađem pred vas, da vam kažem da sam radio u najboljem interesu za sve građane, bez obzira na vjeru“ – rekao je Vučić.

Njegov turski kolega pozdravio je prisutne, koji su skandirali njegovo ime i gromoglasno ga pozdravili aplauzima.

“Juče sam došao sa poslanicima, ministrima i poslovnim ljudima. Imali smo veoma uspješne razgovore. Nadam se da će ovo biti novi period kako za izgradnju infrastrukture, ali i za ostale poslove“ – rekao je Erdogan, koji je naveo da se tokom cijele posete i on i njegova delegacija osjećala kao kod kuće.

On je, govoreći o Novom Pazaru, kratko citirao pjesmu „Kada pogledam sa bedema, vidim divan grad“.

“Novi Pazar, moj zavičaj, moj najmiliji grad, njega krase manastir Sopoćani i stara tvrđava, a najljepša je Altun-alem džamija“ – primijetio je Erdogan.

Kazao je i da Srbiju i Tursku nacije ne treba da odvajaju, već da ih Srbija spaja.

“Draga braćo, Sandžak je jedan od najvažnijih mostova koji nas povezuje, i ova jaka bilateralna veza se odrazila i na naše odnose“ – rekao je turski predsjednik, uz opasku da je za dva dana potpisano 16 sporazuma.

Novi Pazar je uoči dolaska Erdogana ukrašen bilbordima sa njegovim likom, zastavama Srbije, Turske i bošnjačkim zastavama, a primjetni su i transparenti na kojima piše „Dobrodošli u Novi Pazar“, „Vučić – Erdogan“, dok preko puta Gradske uprave dominira transparent sa velikom slikom predsjednika Turske, uz tekst „I za reči i za postupke“, na turskom.

erdogan-u-pazaru

Veliki broj građana je u crvenom, ili nose marame i šalove sa obilježjima Turske, a na Novopazaraskoj tvrđavi takođe su istaknute su zastave Turske, Srbije i Novog Pazara.

Ispred Gradske uprave montirana je i velika bina sa transparentom na dva jezika „Novi Pazar – most prijateljstva“, sa koje su se obratila dva predsednika, koja će tokom dana prošetati i centrom Novog Pazara.

erdogan3

IZVOR: Blic.rs

FOTO: Blic, Anadolija

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама