Erdogan tužio lidera opozicione partije zbog karikature

Foto: GettyImages

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podneo je tužbu protiv lidera opozicione Republikanske narodne partije i još 72 poslanika te stranke zbog karikature .

Kemal Kiličdaroglu i još 72 poslanika te stranke su karikaturu objavili na Tviteru.

Vrhovni državni tužilac u Ankari saopštio je da je protiv Kiličdaroglua pokrenuta istraga i da može biti optužen za uvredu predsednika, prenosi Anadolija.

Na karikaturi pod naslovom „Carstvo Tajipa“ (aluzija na životinjsko carstvo) predstavljeno je više životinja sa Erdoganovim likom.

Na sastanku CHP ove nedelje, Kiličdaroglu je najavio da će objaviti tu karikaturu i pozvao poslanike iz njegove partije da urade isto, u znak podrške studentima Bliskoistočnog tehničkog univerziteta u Ankari, koji su karikaturu na plakatu proneli tokom diplomske ceremonije 6. jula. Tada je zbog karikature privedeno više studenata.

„Pogledajte gde smo sada posle 13 godina. Pogledajte koliko smo otišli unazad u demokratiji. Danas molim sve kolege, danas ću na Tviteru objaviti ovu karikaturu. Neka je objave i sve moje kolege poslanici“, rekao je Kiličdaroglu, a prenosi portal lista Džumhurijet.

Karikatura je prvi put objavljena u satiričom časopisu Pingvin (Penguen) 2006. godine. Erdogan je tužio časopis, ali je sud doneo oslobađajuću presudu, pozivajući se na pravo slobode govora.

Za uvredu predsednika u Turskoj predviđena je zatvorska kazna do četiri godine.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама