Erdoganova partija ubjedljivo vodi

(Beta/AP)

Prema prvim nezvaničnim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u prednosti sa 56,5 odsto osvojenih glasova na osnovu 50,36 odsto prebrojanih glasova, odnosno polovine prebrojanih.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema polovini prebrojanih glasova osvojio 59,69 odsto glasova.

Predsjednički kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharem Ince do sada je osvojio 28,6 posto, a predsjednička kandidatkinja Partije Ij Meral Alsener 7,45 posto.

Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema preliminarnim rezultatima, osvojio je 29,73 posto glasova birača.

U Turskoj su danas održavani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Turske.

Ukupno 180.065 birališta u cijeloj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.

Izbori su održani uz pojačane mjere sigurnosti na kojima je bilo angažovano ukupno 531.007 pripadnika snaga sigurnosti.

Za izbore je u Turskoj registrovano 56.322.632 birača, a među njima je milion i po mladih koji su prvi put imati pravo glasa. U inostranstvu pravo glasa imalo je dodatnih 3.047.323 turskih državljana.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама