EURO 2016: Na oprezu i zbog dronova

Organizator predstojećeg Evropskog prvenstva naučio lekciju sa utakmice Srbija – Albanija u Beogradu

Francuska će aktivirati tehnologiju protiv dronova, kako bi tokom EURO 2016 efikasno kontrolisala leteće mašine koje prekrše pravila o zabrani letenja u zonama iznad stadiona.

To je deo do sada nezabeleženih mera, kako bi se posle terorističkih napada u Parizu prošlog novembra, učesnicima Evropskog prvenstva (10. jun – 10. jul) i navijačima obezbedio što veći stepen sigurnosti.

Šef sektora bezbednosti EURO 2016 Zijad Kouri rekao je agenciji AP da će zabrana letenja biti uvedena iznad svih 10 stadiona na kojima će se igrati utakmice, kao i iznad terena za treninge svih reprezentacija učesnica.

„Primetili smo široku rasprostranjenost dronova u društvu, pa ćemo definisati zone u kojima će letenje biti zabranjeno. U saradnji sa državom uvešćemo mere protiv dronova, koje će ih ometati ili preuzeti kontrolu nad njima. Kada organizujete događaj kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu, morate da zamislite sve scenarije, čak i one najmanje verovatne“, rekao je Kouri.

Za taj deo posla biće zaduženi francusko vazduhoplovstvo i policija, a Kouri je upozorio da ni te mere neće biti potpuni garant bezbednosti, s obzirom na to da se radi o novoj tehnologiji.

„Recimo da je to mera odvraćanja, koja do sada nije postojala na sportskim takmičnjima. Ideja nije da se unište dronovi, pošto bi bilo kolateralne štete, posebno ako bi se srušio u javnosti, već da ih sprečimo da lete iznad stadiona i možda da uhapsimo njihove pilote“, naveo je on.

Utakmica kvalifikacija za ovaj šampionat, između Srbije i Albanije u Beogradu, oktobra 2014, prekinuta je nakon incidenta koji je izazvan spuštanjem drona sa zastavom „Velike Albanije“ na teren.

UEFA je Srbiji dodelila pobedu službenim rezultatom 3:0 i kaznila je oduzimanjem tri boda, da bi Sud za sportsku arbitražu kasnije usvojio žalbu Albanaca i preinačio rezultat u 0:3. Time je Albanija dobila „vetar u leđa“ i kasnije osvajanjem drugog mesta u grupi uspela da se prvi put u istoriji plasira na EP.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

izvor: mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама