Facebooku u Belgiji prijeti kazna od 100 miliona EUR

Facebook je, nakon nepovoljne odluke suda u Njemačkoj u vezi kršenja privatnosti korisnika, izgubio još jedan spor po istoj osnovi u Belgiji.

Tamošnji sud donio je odluku prema kojoj je Facebook dužan platiti novčanu kaznu od 250 hiljada EUR dnevno, do maksimalnog iznosa od 100 miliona EUR, zbog kršenja privatnosti korisnika.

Oba procesa dosta su slična, a belgijski sud spominje prikupljane podataka korisnika putem spoljnih stranica s Facebookovim dugmetom Share, prenosi SEEbiz.

Osim novčane kazne sud je presudio kako je Facebook dužan obrisati sve podatke belgijskih korisnika prikupljene na taj način, dakle van Facebooka.

I njemačka i belgijska presuda zamjeraju Facebooku kako svoje korisnike slabo informiše o načinu na koji prikuplja njihove privatne podatke te od tih korisnika ne traži nikakvu dozvolu što se tiče prikupljanja i skladištenja takvih podataka.

U svom komentaru na presudu u Facebooku napominju kako će se prilagoditi novim zakonima i pravilnicima te kako u sklopu servisa već omogućuju korisnicima automatsko izuzimanje iz procesa prikupljanja podataka.

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама