FBI upozorava na opasnost od hakovanja novih automobila

Kompjuterizacija savremenih modela automobila povećava rizik od hakeriskih upada u sistem, upozaravaju američki FBI i Nacionalana agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA).

Ove dve organizacije izdale su saopštenje u kome navode da javnost treba da bude svesna pretnji sajber kriminalaca po vozila čiji se multimedijalni sistemi mogu povezati na Internet.

Tako je 2015. kompanija FIAT Chrysler bila prinuđena da povuče sa američkog tržišta 1,4 miliona automobila pošto je magazin Wired na primeru modela Jeep Cherokee pokazao da je moguće da neko izvan vozila preuzme kontrolu nad njim dok je vozač potpuno nemoćan da uradi bilo šta u vezi sa tim.

FBI savetuje vlasnike automobila u SAD da ih odmah kontaktiraju ako primete da im je vozilo „hakovano“. Savremeni automobili sve češće nude napredne tehnologije koje imaju za cilj da poboljšaju bezbenost u vožnji, smanje potrošnju goriva i pruže korisnicima brojne pogodnosti u kojma mogu da uživaju dok se voze u automobilu.

Međutim, mogućnost pristupa Internetu istovremeno predstavlja i potencijalnu opasnost, s obzirom da su funkcije i komande automobila tada na udaru hakera. FBI zato savetuje vlasnike novih automobila da apdejtuju softver u mudlitedijalnim sistemima u vozilu, ali i da budu oprezni ako vrše softverske izmene na svoju ruku, da prate vesti o opozivima vozila na američkom tržištu, da budu oprezni ako nekome dozvoljavaju da se konektuje na njihov multimedijalni uređaj, kao i da vode računa o tome ko sve ima fizički pristup automobilu (ključeve).

FBI upozorava da hakeri mogu da napadnu mutimedijalni sistem i kompjuter u automobilu i putem lažnih porukama koje kada se otvore instaliraju „malver“ u vozilu.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама