Ford EcoSport stizaće iz Rumunije u čitavu Evropu

Evropska verzija malog SUV modela EcoSport izrađivaće se u Fordovom pogonu u Krajovi, saopštio je ovaj proizvođač.

Potkompaktni SUV za evropsko tržište do sada se proizvodio u Indiji, a od jeseni 2017. taj posao obavljaće se u susednoj Ruminiji. U istoj fabrici već se sklapa Fordov MPV model B-MAX, kao i 1-0 litarski EcoBoost benzinski motor.

Međutim u poslednjih nekoliko godina B-MAX je beležio pad prodaje, pa kapacitet pogona u Krajovi nije bio u potpunosti iskorišćen. To će se promeniti nakon odluke Forda da u fabriku investira 200 miliona evra i pokrene proizvodnju modela EcoSport.

Američka kompanija nedavno je restilizovala ovaj SUV, pa se očekuje i veća prodaja na evropskom tržištu gde je 2015. isporučeno 39.846 primeraka. Ford procenjuje da će u 2016. u Evropi plasirati 30 odsto više jedinica nego u prethodnoj godini.

Pored modela EcoSport, proizvođač razmatra mogućnost da u Rumuniji izrađuje još jedno vozilo, a spekuliše se da je u pitanju novi Ford Ka.

Ford EcoSport proizvodiće se u tri verzije, sa 1.0 litarskim EcoBoost motorom sa 125 ks, atmosferskim benzincem zapremine 1.5 litara sa 110 „konja“, dok će jedini dizelaš u ponudi biti 1.5 TDCi sa 95 ks.

.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама