Ford za pet godina fabriku u Kelnu pretvara u EV pogon

Američki gigant Ford planira da svoju fabriku u Kelnu preorijentiše sa proizvodnje automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanja ne električne modele.

U Kelnu se trenutno proizvodi evropska verzija Fieste, čiji bi trenutni „životni ciklus“ trebalo da se završi do 2023. godine.

Nakon toga bi kao i u ostalim evropskim fabrikama Ford trebalo da proitvodi automobile na električni pogon.

S obzirom na aktuelni trend zabrane dizela u nemačkim gradovima, te porast EV tržišta, u Fordu smatraju da je 2023. idealan trenutak na promenu fokusa.

Ford očekuje da mu u toj restrukturi pomognu lokalne vlasti, ali i federalna vlada Nemačke, koja forsira ekološki prihvatljive tehnologije u automobilskoj industriji.

Međutim, da bi fabrika u Kelnu i dalje bila isplativa, Ford mora da proda najmanje 40.000 novih električnih automobila godišnje. Uprkos rastu interesovanja za EV automobile, ova grana auto-industrije još uvek nije posebno profitabilna.

Ove najave iz Forda dolaze samo nekoliko dana nakon što iz čelnici BMW poručili da još neće početi masovnu proizvodnju električnih vozila, bar ne na nivou približnom dizelima i benzincima, ali će se fokusirati na ovu granu industrije kada za nekoliko godina tehnologija dodatno napreduje.

„Moramo sačekati petu generaciju kako bi proizvodnja bila isplativa. Ne želimo da je povećavamo sa četvrtom“, rekao je direktor BMW Harald Kriger.

Ford je pre nekoliko meseci najavio investicije od pet milijardi dolara u razvoj električnog sektora. Plan je 13 novih hibridnih ili potpuno električnih modela do 2022. godine, a prvi potpuno električni za Evropu je najavljen do 2020.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама