FOTO: Kreativni mališani sa sjevera poručili drugarima: Svi u vrtić!

Povodom 21. maja Svjetskog dana za kulturnu raznolikost, dijalog i razvoj mališani iz šest sjevernih opština uključenih u kampanju „Svi u vrtić“ još jednom su bili složni u njenoj promociji.

Ovoga puta kroz različite kreativne aktivnosti, kao što su maskenbal, izložbe radova, kućice prijateljstva i drugo, zajedno sa vaspitačicama, malim sugrađanima, djeca su složno poručila: „Svi u vrtić“.

U fokusu kampanje su opštine na sjeveru Crne Gore, a prvi događaji na otvorenom, koji uključuju umjetničke performanse i vrtiće na otvorenom, zakazani su za 26. i  27. maj u Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Jovana Leković i Nataša Durutović iz Pedagoškog centra Crne Gore tim povodom su saopštili da je od ključne važnosti to što svakodnevna vaspitno-obrazovna praksa  odražava vrijednosti sadržane u UN Konvenciji o pravima djeteta i u drugim međunarodnim i nacionalnim dokumentima.

„Uvažavanje i promovisanje prava svakog djeteta i njihovih porodica, sa posebnim akcentom na prava djece iz ranjivih grupa, da budu uvaženi, uključeni  i zajednički sa drugim akterima vaspitno-obrazovnog procesa rade na ostavrivanju svojih punih potencijala i zajedničkih ciljeva je sastavni  dio kvalitetne pedagogije uopšte. Kampanja „Svi u vrtić“ je vrijedan primjer uvažavanje i promovisanja kulturne različitosti, što su nam danas pokazala i djeca sa sjevera koja su uključena u nju“, poručili su Leković i Durutović.

Kampanju u Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Žabljaku, Plužinama i Šavniku sprovode Unicef Crna Gora i Ministarstvo prosvjete, dok su ostali partneri Umjetnička  škola za muziku i balet „Vasa Pavić“, Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja i Pedagoški centar Crne Gore, zajedno sa Filozofskim fakultetom iz Nikšića.

izvor. cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама