GOREĆE JERUSALIM: Najavljeno „tri dana gneva“

Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

Palestinske frakcije danas su najavile „tri dana gneva“ zbog najave predsednika SAD Donald Trampa da će prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Tramp je danas obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha o planu preseljanja Ambasade SAD iz Tel Aviva, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju da bi ih obavestio o tome.

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Tramp po svoj prilici sutra priznati

  kao glavni grad jevrejske države, ali da će preseljenje Ambasade odložiti za još šest meseci, iako se očekuje da će narediti da odmah počne planiranje selidbe, objavili su izraelski mediji.

Plac već imaju

Izraelska aneksija Jerusalima posle Šestodnevnog rata 1967. godine je više puta osuđivana od strane Ujedinjenih Nacija U skladu sa rezolucijom UN 478. (1980. godine) najveći broj ambasada je preseljen iz ovog grada, iako su neke od država i SAD ostavile u posedu zemlju u gradu namenjenu smeštaju ambasade „kada bude postignut konsenzus međunarodne zajednice“.

Isti izvori su međutim upozorili da još nema njegove konačne odluke.

O priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i odlaganju preseljenja javio je i „Njujork tajms“.

Palestinske organizacije su Trampovu politiku nazvale „političkom ucenom koja će ga onemogućiti da postigne rezultate u regionu“.

U zajedničkom saopštenju palestinske „nacionalne i islamske snage“ najavile su proteste i pozvale svoj „narod u Izraelu i širom sveta da se okupi u gradskim centrima i izraelskim ambasadama i konzulatima z cilju da izrazi opšte narodni gnev“.

Pozivaju i na velike proteste da bi se odbacili „pokušaji administracije SAD da preseli Ambasadu u Jerusalim ili da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela“.

Ocenjeno je da je „pravo naroda da deluje na sve legalne i diplomatske načine, unutar međunarodne zajednice i međunarodnog prava u Hagu, da minira taj pokušaj“.

Ujedno se poziva na hitne sastanke islamskih zemalja kako bi se naglasilo odbacivanje američkih poteza u Jerusalimu.

Erdogan svim muslimanima: Zaštitite Jerusalim!

Abas će nastaviti da poziva svetske lidere da bi sprečio korak koji smatra neprihvatljivim.

Po Izraelskom Jerusalimskom zakonu, Jerusalim je glavni grad države Izrael i centar je Jerusalimskog okruga.

Stari grad je dom istorijskim mestima od velike važnosti za tri najveće svetske monoteističke religije (između ostalih Džamija al Aksa, Zapadni zid (tzv. Zid plača), i Crkva svetog Groba). Stari grad, mesto svetskog nasleđa, je tradicionalno podeljen na četiri dela: jermensku, hrišćansku, jevrejsku i muslimansku četvrt.

Palestinska Narodna Samouprava smatra istočni Jerusalim svojim glavnim gradom, iako Izrael to ne priznaje.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама