Grad hramova koji je preživeo ratove i diktaturu

 

Najveći i najvažniji kompleks hramova u Kambodži, Angkor Vat, nalazi se oko 250 kilometara severno od glavnog grada Pnom Pena.

Sagrađen je gotovo pre hiljadu godina, u 12. veku za vreme vladavine Kmera (ne ‘Crvenih’) i zauzima prostor od oko 2 kvadratna kilometra, zbog čega je i dan danasnajveća religijska građevina sveta.

Ko god poseti ovu azijsku zemlju, obavezno ode i do Angkor Vata, jer otići u Kambodžu i ne videti ovaj veličanstveni hram isto je kao otići u Rim i ne videti Koloseum.

Ako ste planirali da jednog dana posetite ovu zemlju, bilo bi dobro da znate nekoliko sledećih zanimljivosti:

1. Angkor Vat je izgradio je stari narod Kmera, koji predstavlja jednu od najstarijih etničkih grupa jugoistočne Azije. Kmeri su ujedno zaslužni za prvu abecedu, koja je još uvek u upotrebi.

2. Pol Pot nije želeo da uništiti hram – uprkos stravičnim zločinima koje je počinio, ukidanju novca, škola, bolnica i želji da bude pokretač nove civilizacije u Kambodži, poštedeo je Angkor Vat.

3. Pedeset odsto turista navodi obilazak Angkor Vata kao osnovni razlog posete Kambodži.

4. Zanimljivo je da je hram posvećen Višnu, a ne tadašnjem kralju, što je u to doba bila tradicija.

5. Ime ne krije ništa mistično – prevodi se kao ‘Grad Hramova’.

6. Na listi Svetske baštine dospeo je 1992. godine, a do tada se nažalost, s njim radilo šta se htelo. Tako su mnoge sklpture ostale bez glava, koje su prodate privatnim kolekcionarima u čijim se kolekcijama nalaze i danas.

7. Neobična je to što je Angkor Vat okrenut prema zapadu – u hindu kulturi okrenutost ka zapadu označava smrt.

8. Uprkos ratu u obližnjem Vijetnamu, Džeki Kenedi je posetila hram, ispunivši prema sopstvenim rečima svoju dugogodišnju želju.

9. Hram ‘Ta Prom’ ste svakako videli ako ste gledali film Tomb Raider s Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi. Neke od scena su snimane tamo, što je filmski studio koštalo 10 hiljada dolara po danu snimanja.

10. Tamna boja (gotovo crna) po kojoj je hram prepoznatljiv, nije uvek bila takva. Nekad je dobar deo njegove površine bio ofarban, a tragovi boje se ponegde još vide.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама