Grad koji će uskoro „propasti“ u zemlju

Foto: Youtube Screenshot

Kiruna, grad na severu Švedske, omiljeno je turističko odredište za putnike koji u zimsko vreme žele da posmatraju polarnu svetlost, a u letnim mesecima ponoćno sunce.

Ovaj gradić u Laponiji dom je za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku gvozdene rude.

Štaviše, Kiruna se ponosi najvećim podzemnim rudnikom ovakvog tima, koji se nalazi 1.365 metara ispod zemlje, a koji dnevno proizvodi dovoljno materijala da se izgradi 40.000 automobila ili 6 Ajfelovih tornjeva. Drugim rečima, ovde se proizvodi 90 odsto sve evropske gvozdene rude.

Stalna proširenja rudnika destabilizovala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad „propasti“ u sledećih nekoliko desetina godina.

S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski činilac za ovo područje, uprava je donela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno.

Neke će građevine biti srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljem. Ovaj neobičan poduhvat privlači pažnju turista već neko vreme, a vredan je dve milijarde dolara.

Novi izgled projektuje kompanija White Arkitekter AB iz Stokholma i Ghilardi + Hellsten Arkitekter iz Osla u saradnji s istraživačima sa Univerziteta iz Lulea and Delfta, a cilj im je da izgrade ekološki održiv grad s gušćim jezgrom u kom će stanovništvo više koristiti javni prevoz nego svoje automobile.

Kako to planiraju da izvedu, pogledajte u video-snimku.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама