Grad u kojem žive stanovnici iz 187 različitih zemalja sveta

Utočište za strance i voljeni dom za lokalno stanovništo – Ženeva je grad koji privlači ljude iz celoga sveta zbog svojih ekonomskih mogućnosti, lepota jezera i pogledom na Mon Blan.

Dom je za više međunarodnih organizacija, kao što su Crveni krst i UN. Više od 40 odsto meštana su došli van Švajcarske, a BBC donosi priču o gradu u kojem je zastupljeno stanovništvo iz 187 različitih zemalja sveta.

Uprkos međunarodnim uticajima, Ženeva i dalje polaže pravo na svoj poseban karakter i istoriju. U 16. veku, Džon Kalvin, veliki protestantski reformator, ostavio je mnoge revolucionarne propovedi na ovom prostoru.

U Ženevi je rođen i Henri Dunan, sledbenik kalvinističke vere, koji je pomogao da se osnuje Crveni krst u ovom gradu 1863. godine. Ova humanitarna ideja bila je inspiracija za prvu Ženevsku konvenciju 1864. godine.

„Meštani su veoma opušteni, ali su prilično konzervativni kada je u pitanju komunikacija s nekim ko nije poreklom iz njihovog grada“, rekao je Nijazi Gunej, poreklom iz Turske, koji u Ženevi živi već 15 godina.

Sedrik Vikera, poreklom iz Ženeve, koja sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, priznala je da je sa svojim gradom ostala u dobrim odnosima, ali da on ponekad može biti „težak“ za nove stanovnike.

„Međutim, za sve je potrebno vreme i način prilagođavanja“, dodala je ona.

Bez obzira na poreklo, svi stanovnici tokom leta uživaju na Ženevskom jezeru i na Jet d’Eau – fontani u Ženevi visokoj 140 metara. Ova dva mesta inače su među najpoznatijim znamenitostima u Švajcarskoj.

„Možete plivati u jezeru, ručati pod vedrim nebom i družiti se s meštanima, a u isto vreme uživati u prekrasnom pogledu“, rekla je Sedrik Vikera.

Grad je podeljen na levu i desnu stranu. Na levoj obali ima mnogo barova i trendi restorana, a u blizini se nalaze luksuzne radnje, kao što je La Rue Du Rhone i prodavnice poznatnih švajcarskih satova Na desnoj obali se nalazi glavna železnička stanica i dom je crvenih fenjera, koji noćnom životu ovoga grada daju poseban dašak.

Mesto za stanovanje

Gotovo svi stanovnici žive u stanovima. Većina zgrada je relativno stara, a novija gradnja se nalazi između njih.

„Istorijske zgrade u Starom gradu i naselje Eaux Vives imaju švajcarski šarm s kamenim ulicama i krečnjačkim kućama iz 16. veka. Međutim, Ženeva nije poznata po svojoj velikoj i grandioznoj arhitekturi“, objasnio je András Barta’a stanovnik Ženeve i ekspert za lokalni razvoj.

Uprkos takvoj situaciji, stanovnici sebi ne mogu priuštiti mnogo izbirljivosti. Nedostatak povoljnih cena nekretnina, često tera ljude da „skaču“ na prvi slobodan stan.

Gde možete da putujete?

Aerodrom u Ženevi je udaljen svega 6 kilometara severno od centra grada, pa je lako putovati bilo gde u Evropi. Evropska aviokompanija EasyJet, koristi Ženevu kao čvorište, što grad čini pristupačnim mestom odakle se brzo može doći do Amsterdama, Londona, Pariza, Berlina, Rima i Barselone.

U francuske gradove Lion i Annecy, možete na jednodnevne izlete vozom preko Ženeve, a sve u roku od tri sata. Tokom zime, popularna skijališta su Megève, Port du Soleil, Verbier i Zermatt.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама