I šef cetinjske policije mlatio bez razloga!?

Foto: MONDO

Pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti načelnika cetinjske policije Miloša Vučinića zbog upotrebe prekomjernih sredstava prinude protiv Cetinjanina koji obezbjeđuje BIL.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović naložio je hitno utvrđivanje odgovornosti načelnika OB Cetinje Miloša Vučinića  zbog nezakonite upotrebe sredstava prinude i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude.

Načelnik cetinjske policije Miloš Vučinić i njegov podređeni Ratko Popović prije četiri dana udarali su Cetinjanina Mila Ivaniševića (31) i navodno mu govorili da je špijun kriminalaca.

Portal Vijesti objavio je snimak zabilježen 20. februara oko 6 sati ujutro na kojem se vidi se da pored automobila u kojem sjedi Ivanišević staje “džip” iz kog izlaze dvojica uniformisanih policajaca i Vučinić sa pištoljem u ruci.

Vijesti pišu da se na snimku vidi da uniformisana policajci prilaze automobilu i dok Vučinić drži pištolj uperen u Ivaniševića, jedan od njih izvlači Cetinjanina iz kola i obara ga u snijeg.

Vučinić odlazi do službenog džipa, a potom se vraća, čučne pored Ivaniševića i udara ga po glavi. Na snimku se vidi da Vučinić nekoliko puta prilazi Ivaniševiću i udara ga po glavi, ali i da ustaje svaki put kad naiđe prolaznik ili automobil, kao da ne želi da ga neko vidi šta radi. Jedan policajac pretresao je automobil u kom je Ivanišević sjedio, a drugi je Cetinjanina držao na ulici”, navodi podgorički dnevnik.

List podsjeća da je tog jutra, dvadesetak metara dalje od mjesta na kome je Ivanišević pretresen i tučen, policija pretresla kuću Sava Lipovine i uhapsila ga.

Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović je, nakon upoznavanja sa činjeničnim stanjem, naložio načelniku Centra bezbjednosti Podgorica Jovići Rečeviću da, u skladu Zakonom o unutrašnjim poslovima, odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti načelnika OB Cetinje Miloša Vučiniča zbog nezakonite upotrebe sredstava prinude kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude.

U saopštenju Uprave policije navodi se da je Vučinić sredstva prinude primijenio 20. februara prema M.I. (31) iz Cetinja, koji obezbjeđuje bezbjednosno interesantno lice M.Đ.

Prema M.I. su od strane načelnika OB Cetinje primijenjena sredstva prinude jer je dvije noći zaredom pratio policiju i ometao lišenje slobode S.L, osumnjičenog za teško ubistvo u pokušaju u Cetinju izvršeno na štetu N.K. i S.V.“,navodi se u saopštenju UP.

U saopštenju se navodi da je nakon uvida u dostavljene spise predmeta, načelnik CB Podgorica sačinio mišljenje o opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i izvještaj o okolnostima upotrebe sredstava prinude i tom prilikom konstatovao da su sredstva prinude u konkretnom slučaju upotrijebljena suprotno odredbama čl. 24 st. 2,3 i 5, čl. 26, čl. 53, čl. 57 st. 2,3,4 i 5 i čl. 59 st. 1 Zakona o unutrašnjim poslovima.

Shodno tome, direktor Uprave policije je načelniku CB Podgorica naložio navedeno odnosno da odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti policijskog službenika – načelnika OB Cetinje, zbog počinjene povrede službene dužnosti – nezakonite upotrebe sredstava prinude kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave policije saopštili su da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje 20. februara oko 6 časova, vršili hapšenje S.L. osumnjičen za pokušaj ubistva 23.decembra prošle godine aktiviranjem eksplozivne naprave pod vozilo u kojem su se nalazila ova dva lica.

„Tom prilikom, policijski službenici su ispred kuće bezbjednosno interesantnog lica M.Đ. u ulici Baja Pivljanina, u Cetinju, u putničkom motornom vozilu marke „Fiat Panda“ cetinjskih registarskih oznaka primjetili M.I. (31) iz Cetinja. Prilikom vršenja službene radnje lišenja slobode S.L. izvršena je radnja pregleda lica i vozila, kojom prilikom su upotrijebljena sredstva prinude – fizička snaga od strane policijskog službenika odnosno načelnika OB Cetinje Miloša Vučinić prema M.I.“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da M.I, obezbjeđuje bezbjednosno interesantno lice M.Đ. M.I. te da je, dvije noći zaredom pratio službenike OB Cetinje koji su učestvovali u pripremi i realizaciji aktivnosti lišenja slobode S.L.

S obzirom da službenici nijesu mogli obavljati službenu radnju, morali su se udaljiti i sprovoditi na drugi način operativno pokrivanje. M.I. je svojim radnjama ometao policijske službenike u vršenju službene radnje, kao i obezbjeđivao vozilo S.L, koje je bilo parkirano ispred kuće koju koristi M.Đ. Kuća koju koristi S.L. se nalazi u blizini kuće M.Đ. S obzirom na pripreme i aktivnosti koje su se pripremale za lišenje slobode S.L, u cilju sprečavanja bjekstva i pravovremenog reagovanja načelnik OB Cetinje Miloš Vučinić je bio uključen u realizaciju akcije“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave policije navode da je načelnik Vučinić prišao vozilu u kojem se nalazio Ivanišević i „izdao naređenje M.I. da izađe iz vozila, dok su prilazili vozilu, na što se on oglušio i pored više izdatih naređenja“.

Načelnik Vučinić je nakon toga primijenio fizičku snagu u cilju sprječavanja pružanja otpora i ometanja sprovođenja službene radnje. Takođe je obezbijeđen i nesmetan prolaz službenicima OB Cetinje i PJP u cilju lišenja slobode S.L. „, avodi se u saopštenju.

Dodaje se da su nakon toga „policijski službenici su prešli na lokaciju gdje je lišen slobode S.L, dok je M.I. je saopšteno da pristupi u prostorije OB Cetinje radi preduzimanja daljih mjera i radnji“.

On se o ovo naređenje oglušio, nakon čega je kasnije doveden u prostorije OB Cetinje od strane patrole, jer po njegovoj izjavi nije imao prevoz. U prostorijama OB Cetinje je od M.I. uzeta izjava. Prilikom upotrebe sredstava prinude M.I. nije zadobio povrede“, saopštili su iz UP.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама